Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az emblematikus épület olyannyira összeforrt a városról kialakult imázsképpel, hogy azoknak, akik nem feltétlenül ismerősek a környéken szinte biztosan ez az első asszociációjuk a település nevének hallatán.

A monumentális kastély története a 18. század derekán veszi kezdetét, amikor is Festetics Kristófnak sikerült egy nagyobb birtokot vételeznie Keszthely földesurainak egyikétől. Kisvártatva meg is indultak az építési munkálatok barokk stílusban. Azóta több átalakításon esett át az épület. A 19. század végén neobarokk toronnyal és újabb épületrészekkel bővült. Összességében 101 helyiségből áll.


A második világháború viszontagságai szerencsére elkerülték a kastélyt, bár az értékesebb berendezési tárgyakat a biztonság kedvéért a könyvtárral együtt falazták el a fosztogatásokat elkerülendő. Így maradhatott fenn az antik bútorzat egy jó része illetve a hihetetlenül értékes könyvállomány is, melynek becsesebb darabjait később az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe olvasztották be.


Ma kastélymúzeumként üzemel, amely rangos kiállításoknak és zenei koncerteknek ad otthont. Nyitvatartási időben látogatható. 42 hektáron szétterülő parkja természetvédelmi területnek minősül olyan fakülönlegességekkel, mint a kínai páfrányfenyő, melyet még Festetics György korában ültettek el, valamikor a 19. század elején. A parkban fellelhető legöregebb fa egy kocsányos tölgy, amely már 400 éves is elmúlt.


Fotók: Wikipedia

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológ
Elolvasom