Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az emblematikus épület olyannyira összeforrt a városról kialakult imázsképpel, hogy azoknak, akik nem feltétlenül ismerősek a környéken szinte biztosan ez az első asszociációjuk a település nevének hallatán.

A monumentális kastély története a 18. század derekán veszi kezdetét, amikor is Festetics Kristófnak sikerült egy nagyobb birtokot vételeznie Keszthely földesurainak egyikétől. Kisvártatva meg is indultak az építési munkálatok barokk stílusban. Azóta több átalakításon esett át az épület. A 19. század végén neobarokk toronnyal és újabb épületrészekkel bővült. Összességében 101 helyiségből áll.


A második világháború viszontagságai szerencsére elkerülték a kastélyt, bár az értékesebb berendezési tárgyakat a biztonság kedvéért a könyvtárral együtt falazták el a fosztogatásokat elkerülendő. Így maradhatott fenn az antik bútorzat egy jó része illetve a hihetetlenül értékes könyvállomány is, melynek becsesebb darabjait később az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe olvasztották be.


Ma kastélymúzeumként üzemel, amely rangos kiállításoknak és zenei koncerteknek ad otthont. Nyitvatartási időben látogatható. 42 hektáron szétterülő parkja természetvédelmi területnek minősül olyan fakülönlegességekkel, mint a kínai páfrányfenyő, melyet még Festetics György korában ültettek el, valamikor a 19. század elején. A parkban fellelhető legöregebb fa egy kocsányos tölgy, amely már 400 éves is elmúlt.


Fotók: Wikipedia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom