Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű kilátót, melyet Hamvas Béláról neveztek el. Ugyan az itteni szőlőtőkék között eddig is kanyargott egy túraút, amely a nagy jelentőségű író és gondolkodó nevét viselte, ám a választás már akkor sem véletlen volt…

Hamvas Béla egyik legolvasottabb és legkedveltebb írása, A bor filozófiája (legalábbis egy tekintélyes része), ugyanis itt, a balatonberényi szőlőhegyen született 1945 nyarán, a második világháború vége után mindössze néhány hónappal. A filozofikus hangvételű, monumentális műveiről ismert szerző budapesti lakását bombatalálat érte, így néhány hónapig Balatonberény vált átmeneti otthonává, ahol népszerű, spirituális utóízzel jócskán megtűzdelt kötetének első sorait papírra vetette.


A bor filozófiája azonban csak a felszínen szól a magyar borászat dicsőítéséről. A korpusz felső rétegei alatt igen mély és komoly eszmefuttatások zajlanak Istenről, a transzcendensről és a gondviselésről. A könyv lapjaiból és nyelvezetéből egyfajta lelkes, eksztatikus állapot érzése pulzál és talán éppen ez a tónus teszi ezt a darabot a Hamvas életmű egyik kiemelkedő produktumává.


A Berényből Balatonkeresztúr irányába vezető túraút mellett, a szőlőhegyen végül 2021 nyarán kilátót is avattak Hamvas előtt tisztelegve. A kivitelezés a 3 B Turisztikai Egyesület jóvoltából valósulhatott meg. A négyszintes magaslat tetejéről remek rálátás nyílik a szelíd somogyi lankákra, valamint az északi parton a Tihanyi-félsziget és a Keszthelyi-öböl tűnik fel, de a tanúhegyek jellegzetes alakzatai is szép katonásan felsorakoznak a horizonton.

Fotók: Google Maps
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Billege csárda romja, Kisapáti

A betyárromantika mindig is különleges helyet foglalt el a magyar néplélek mélyén. Ennek az erősen romantic
Elolvasom