Bakancslistás helyek a Balaton körül – József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – József Attila Emlékház, Balatonszárszó

József Attila alakja és hatása egyaránt megkérdőjelezhetetlen a magyar irodalomtörténetben. A költő neve ugyan tragikus módon forrt össze Balatonszárszóval, a település azonban mindent megtesz, hogy őrizze és ápolja hagyatékát. A helyi általános iskolát 1985-ben keresztelték el utána és egykori, átmeneti lakhelyén pedig állandó kiállítást nyitott az önkormányzat.

2011-ben, Európai Uniós forrásokból újították fel és alakították a poéta emlékházává a villasoron lévő, egykori Horváth Panziót, amelyben életének utolsó napjait töltötte. 1937 novemberében távozott a szanatóriumból, ahol súlyos depresszióval kezelték. Orvosi előírásra érkezett Balatonszárszóra, Jolán nővéréhez, hogy családi körben folytatódhasson rehabilitációja, ám állapota korántsem bizonyult még kielégítőnek, így folyamatosan tévképzetek és öngyilkos gondolatok emésztették.

A hideg, fűtetlen házból, ahol eredetileg elszállásolták sikerült a Horváth Panzió két szobájába átköltözniük. Ezután a költő hangulata látványos javulásnak indult, hosszas beszélgetésekbe bonyolódott testvéreivel és az étvágya is fokozatosan visszatért. November 28-án még plátói szerelme, Flóra is felkereste és irodalmi körökből is kedvező híreket kapott.

Ennek ellenére december 3-án estefelé a vasúton megpróbált átbújni egy tehervonat két vagonja között, de a szerelvény elindult és az máig tisztázatlan körülmények között halálra gázolta. A művész instabil idegállapota némi szándékosságot enged feltételezni, de egyesek szerint egyszerűen baleset történt. Így vagy úgy, a sajnálatos esemény már része a somogyi nagyközség történetének, amelyre a vezetőség a lehető legelegánsabban reagált az emlékmúzeum berendezésével, egyértelmű tiszteletadásként.Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés
Elolvasom