Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kacskovics-kastély, Gyugy

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kacskovics-kastély, Gyugy

A déli part elhagyatott kastélyai már több ízben szolgáltak témájául a rovatunknak, de mégis mindig rálelünk egy újabb épületre, amely eddig elkerülte a figyelmünket. Sajnos a Somogy megyei Gyugy határában található Kacskovics-kastély állapota sem az épületmegóvás gyakorlatának iskolapéldáját tükrözi, de mindenképpen egy érdekes és értékes látnivaló lehet, ha az ember éppen erre jár.

A kastély eredetileg klasszicista stílusban épült valamikor a 19. század elején Kacskovics Ignácz megbízására. 1865-ben részleges átépítésen esett át. Hatalmas, 12 és fél hektáros park és gazdasági épületek övezik. Műemléki védelem alatt áll, bár a megyei főépítész egy 2016-os jelentésben az üres és a pusztuló jelzőkkel illeti.


1993-ban egy Németországban élő, de magyar származású, műkedvelő református lelkész és felesége vásárolták meg az épületet azzal a céllal, hogy hosszú távon egy művésztelepet alakítsanak ki rajta. Önerőből azonban csak a legsürgetőbb problémákat sikerült orvosolniuk és így a támogatások hiányában a felújítás sajnos megrekedt egy korai fázisban.


A jó hír, hogy az állagmegóvás első lépése során a főépület teljesen új tetőt kapott, így a beázás már nem fenyegeti a szerkezetet többé, de további, nagyobb munkálatok nyoma nem érhető tetten. A tulajdonos idős kora miatt a legutolsó információink szerint jelenleg megvásárolható. Gyugyról kifelé, déli irányban, a Fő utcától balra közelíthető meg.


Fotók: amultemlekei.hu / Vaszlik Tünde
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent István Király Kápolna, Badacsonytomaj

A Badacsony tomaji felén 1965-ig működött a bazaltkitermelés. Az egykori bánya gazdasági épületeinek és mun
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Darvas-tói bauxitlencse, Nyirád

A Bakony dél-nyugati részén fekszik a bájos Nyirád községe Tapolca, Ajka és Sümeg ölelésében, mindegyik vár
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Református templom, Siójut

A déli parton, Siófok járásban fekszik Siójut a Dunántúli-dombság lábánál, a Sió csatorna egykori árterében
Elolvasom