Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kemence Kápolna, Sénye

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kemence Kápolna, Sénye

A Zalaszentgrót és Keszthely között fekvő, mindössze 67 lelket számláló Sénye nem kimondottan fekszik a turisztikai reflektorfény csóváinak fókuszában, de talán éppen ezért valóságos kis ékszeresdoboza a buja zalai borvidéknek ez az eldugott, aprócska zsákfalu, melynek legemblematikusabb látványossága egy ökumenikus kápolna a település szőlőhegyén.

Sényét az első ismert írásos emlék a 13. században említi. A falu neve feltehetőleg egy személynévből ered, amely ‘balkezest’ jelent. Több nemesi család kezén is (köztük a Báthoryakkal és a Zrínyiekkel) megfordult a terület birtokjoga és még a török is adóztatta a 150 éves hódoltság alatt, ám szerencsés, zárt földrajzi fekvése miatt viszonylag épségben vészelte át a történelem viharosabb időszakait is. A lakosság a 19. század közepén volt a maximumon, ám ez ekkor is csak 150 főt jelentett.

Fotó: szallas.hu

A kucsma formájú ökumenikus kápolnát Vadász György, Ybl Miklós-díjas magyar építész tervezte Szilágyi István kérésére. A párját ritkító panoráma valóban nem okoz csalódást: a dús, zöld zalai lombok között feltűnik egy erdei kőbánya, a rezi vár maradványai és a sztúpa is a környező dombság megnyugtató ölelésében.

Fotó: szallas.hu

A jelenleg magánemlékműként számontartott objektum a település felől autóval, biciklivel és gyalogszerrel egyaránt könnyedén megközelíthető, de akár a szomszédos Zalaszentlászló irányából is nekivághatnak a kalandosabb kedvűek az Aranypatak Vendéglő mellett haladó hegyi úton.


Fotó: szeretunkzala.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen á
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig ész
Elolvasom