Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

A Balaton-felvidéken rengeteg falu néptelenedett, majd később pusztult el a 16. században, a törökökkel vívott harcok során. Ezen települések hosszú sorát gyarapítja Kerekikál is a Káli-medence centrumában, melynek létezéséről ma már csak hajdani templomának ódon romjai emlékeznek.

A térségben a még létező falvak esetében sem megy ritkaságszámba a -kál végződés, amely az itteni földek egykori birtokosaira, a Kál horka nemzetségre utal. Kerekikált vagy egyszerűen csak Kerekit írásban először 13. századi dokumentumok említik, amelyekből az is kiderül, hogy a terület tulajdonosa az 1200-as évektől már a veszprémi püspökség volt. A pontosan vezetett egyházi nyilvántartásból tudjuk azt is, hogy a 14. században a település egyik papját Balázsnak hívták.


A feltételezések alapján a keletelt, egyhajós templom egyenes szentélyzáródású volt. Az alapvetően román stílusú épület falai még állhattak a 20. század elején, mert takaros vincellérházat rendeztek be közöttük, ám a második világháború pusztításai után már csak a ma ismert romok maradtak fent.


A népi hiedelem úgy tartja, hogy valaha a Kál nemzetség vára állt ezen a dombon, de erre jelenleg semmilyen kézzelfogható bizonyíték nem utal. A Mindszentkállától viszonyítva délkeleti irányban elhelyezkedő templomromot sűrű növényzet és egy dús akácos öleli. Legegyszerűbben talán a Zánkát és Tapolcát összekötő út felől vagy esetleg a nem messze haladó Theodora Kékkő tanösvényről közelíthető meg.


Fotók: termeszetjaro.hu
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom