Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kőkapu, Badacsony

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kőkapu, Badacsony

A Balaton-felvidék méltán híres tanúhegyei az általuk bezárt, enyhén mediterrán utóérzésű térség turisztikai csomópontjait jelölik ki. Népszerűségüket a minőségi bortermelés és a sajátos atmoszféra mellett a róluk táruló pazar panoráma indokolja. A Badacsony közkedveltsége még társaihoz viszonyítva is kiemelkedő, ami a Kőkapu néven emlegetett “rejtett kilátójából” szemlélve nem is akkora csoda.

A Badacsony rengeteg magaslatáról nyílik pompás rálátás a környékre, ezeknek pedig egy igazi kuriózuma a Kőkapu kilátópont, melyen tulajdonképpen egy valaha itt működött bazaltbánya szelíd fakorláttal szegélyezett peremét értjük. Elsősorban a Tapolcai-medence kisebb és nagyobb domborulatait vehetjük innét jobban szemügyre.


A bánya az 1900-as évek legelején kezdte meg működését, amelynek következtében egészen 1965-ig fejtették innen a vulkanikus kőzetet. Az itt kitermelt 12 millió tonna bazalt többnyire útépítéseken végezte. 1949 és ’54 között fogolytábor is települt a bánya mellé, ahol a Rákosi-kormány által “ellenségként” vagy legalábbis problematikus személyként elkönyvelt politikai rabok sínylődtek és persze dolgoztak.


A Kéktúra vonaláról mindössze egy kis kitérővel el is érhetjük a Kőkaput, ahonnét páratlan konstellációban sorakozik fel előttünk a Tóti-hegy, a Gulács, a Csobánc és a Szent György-hegy, de távolabb a Haláp és a Somló sziluettje is felsejlik, tiszta idő esetén pedig a Keszthelyi-hegység vonulata húzódik a horizont határán.

Fotók: termeszetjaro.hu
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom