Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség vulkanikus múltjáról árulkodó kőzettani lenyomatok többé-kevésbé szinte akárhol megfigyelhetőek errefelé. A néhány éve átadott pulai Kráter Kőpark is ezekbe a régmúlt földtörténeti korokba enged betekintést egy kicsit átfogóbb részletességgel.

A földtani bemutatóhely egy sikeresen megpályázott kiírás következményeként kerülhetett kialakításra 2018 őszén a helyi településvezetés, lakosság és a község vállalkozóinak összefogásával. Az egykor itt működő kőfejtő után maradt törmeléket eltávolították és kellemes pihenőhelyet alakítottak ki a kirándulók és a biciklisek számára.


A régi kőbánya mesterségesen lecsupaszított felületeit a természetes erózió mára robusztus sziklafallá csiszolta, amelyen remekül kivehetők az egymásra rakódó kőzetrétegek. A bemutatóhely neve a 4,2 millió éve itt működő vulkánra utal. A sziklafal tulajdonképpen a kráter tufagyűrűjének egy kisebb maradványa.


Az attrakciót egy 3,5 kilométeres tanösvény övezi, ahol mintegy tíz állomáson keresztül ismerkedhetünk a vulkán aktív periódusának kiemelkedőbb eseményeivel, valamint egy kőpark is az érdeklődők rendelkezésére áll, ahol a térség kőzettani jellegzetességei és ritkaságai vehetők górcső alá.

Fotók: pula.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen á
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig ész
Elolvasom