Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásról, szalonnasütésről, netán egy kisebb Gulya-dombi kirándulásról van szó. A népszerű találkozási pont ugyanis a város szélén helyezkedik el ugyan, de még bőven elérhető távolságban van mindenki számára, akár gyalogosan is.

Az állatkert parkolójából indul egy gyönyörűen kiépített sétaösvény a Séd-patakkal párhuzamosan, a “Kolostorok és Kertek” fantázianévre keresztelt parkos területen. Az út végig a Gulya-domb tövében halad és amint egy újabb, kisebb parkolóba torkollik, tovább kell haladnunk bal kéz felé a fenyvessel tarkított, sziklás domboldal alatt, végig a betonúton, hogy elérjünk a közkedvelt Laczkó Dezső-forrásig.

Fotó: forrasvadasz.blog.hu

A szakmáját tekintve alapvetően geológus, illetve paleontológus névadó 1888-ban került Veszprémbe először a piarista gimnázium tanáraként, melynek később igazgatója is lett. Szintén benne volt a keze a Veszprém Megyei Múzeum 1903-as megalapításában, amely intézménynek igazgatói székébe szintén ő ült a nyitás utáni első periódusban.

Fotó: forrasvadasz.blog.hu

A forrást körülölelő kőépítményt 1935-ben a Veszprémi Természetbarát Szövetség állíttatta. Mellette patinás kis esőbeálló, padok és kerékpártároló fogadja a kikapcsolódni vágyókat, valamint egy azóta igencsak felkapottá vált tűzrakóhely is kialakításra került.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Remetei romtemplom, Kehidakustány

A Zala megye északi részén található Kehidakustány két különálló település (Kehida és Kustány) összevonásáv
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Récéskúti, Keresztelő Szent János bazilika romjai, Zalavár

Még mielőtt elérnénk a Kis-Balaton északi nyúlványát egy apró kis tábla jelzi a Zalavár felől Zalaszabar ir
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi templomrom, Zalahaláp

Zalahaláp vonzáskörzetében, tőle északnyugati irányba fekszik Ódörögd, melyet mindössze néhány ház alkot. A
Elolvasom