Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásról, szalonnasütésről, netán egy kisebb Gulya-dombi kirándulásról van szó. A népszerű találkozási pont ugyanis a város szélén helyezkedik el ugyan, de még bőven elérhető távolságban van mindenki számára, akár gyalogosan is.

Az állatkert parkolójából indul egy gyönyörűen kiépített sétaösvény a Séd-patakkal párhuzamosan, a “Kolostorok és Kertek” fantázianévre keresztelt parkos területen. Az út végig a Gulya-domb tövében halad és amint egy újabb, kisebb parkolóba torkollik, tovább kell haladnunk bal kéz felé a fenyvessel tarkított, sziklás domboldal alatt, végig a betonúton, hogy elérjünk a közkedvelt Laczkó Dezső-forrásig.

Fotó: forrasvadasz.blog.hu

A szakmáját tekintve alapvetően geológus, illetve paleontológus névadó 1888-ban került Veszprémbe először a piarista gimnázium tanáraként, melynek később igazgatója is lett. Szintén benne volt a keze a Veszprém Megyei Múzeum 1903-as megalapításában, amely intézménynek igazgatói székébe szintén ő ült a nyitás utáni első periódusban.

Fotó: forrasvadasz.blog.hu

A forrást körülölelő kőépítményt 1935-ben a Veszprémi Természetbarát Szövetség állíttatta. Mellette patinás kis esőbeálló, padok és kerékpártároló fogadja a kikapcsolódni vágyókat, valamint egy azóta igencsak felkapottá vált tűzrakóhely is kialakításra került.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Billege csárda romja, Kisapáti

A betyárromantika mindig is különleges helyet foglalt el a magyar néplélek mélyén. Ennek az erősen romantic
Elolvasom