Bakancslistás helyek a Balaton körül – Láz-tetői kilátó, Vállus

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Láz-tetői kilátó, Vállus

A Keszthelyi-fennsík egy délkeleti hegyoldalán fekvő Vállust dús erdők övezik. A települést körülölelő rengeteget remek kirándulóösvények szelik át. Az egyik ilyen turistaút, a Medvehagyma-tanösvény egyik állomása a Láz-tető is, illetve a rajta magasodó kilátótorony, amelyről a tájat szemlélve a megnyugtató erdős hegyhátak közül a környék jellegzetességei is kibukkannak.

Ilyen nevezetességek többek között a zalaszántói buddhista sztúpa, amely fehér pontként világít a zöld (télen barnás) óceánban, de az úgynevezett Kő Orra kilátópontot, a kúpszerű Tátika hegyet és még Tapolcát is szemügyre vehetjük. A látvány csúcsdísze viszont egyértelműen az északi irányba látható Rezi várának romja. A távolban pedig a Balaton apró sávjai is megmutatkoznak itt-ott.


A kilátó a Medvehagyma-tanösvény egyik stációjaként érhető el, melyen érinthetjük a Padkűi-kilátót is és a Büdöskúti-erdészháznál kialakított piknikező helyen pedig méltóképpen szusszanhatunk egyet az összesen 13,5 kilométeres útvonalon, mely nevét az április-május tájékán mindent elborító ízletes fűszernövényről kapta.


A 380 méter magasan fekvő Láz-tető fagerendás tornyát 2014-ben építették. A 16 méteres és 6 szintes magasles felső szintjén panoráma fotóval illusztrált tájékoztató tábla segít bennünket az egyes látványosságok detektálásban. A tanösvénynek Vállus centrumából, a temető mellől állhatunk neki, ahol a parkolási lehetőség is adott. Amennyiben egyenesen a Láz-tetőre igyekeznénk, úgy pedig a valamivel meredekebb zöld háromszög jelzésen kerülhetünk.


Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom