Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfő neve talán senki fülének nem idegen, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy története egészen a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A város helyén állt ugyanis egy kis falu, Máma, amelynek emlékét többnyire már csak egy templomrom őrzi a fűzfői plébániatemplom mögött.

Máma nevét először egy görög nyelven íródott alapítólevél említi az első ezredforduló táján, de egyes később előkerült régészeti leletek szerint már a római-, sőt a bronzkorban is lakott lehetett a település környéke. A tatárjárás ezt a falut sem kerülte el, így annak temploma is elpusztult 1242-ben. A mai romtemplom építését, amelyet anno Szent László tiszteletére emeltek, a 13. századra datálják.

Minden bizonnyal Máma a 18. század elején pusztult el a Rákóczi-szabadságharc idején. A fegyveres konfliktusok elültével a lakosság ugyanis nem telepedett vissza tömegesen, legalábbis erre utal egy 1761-es keltezésű, vörösberényi egyházi jegyzőkönyv, amely a mámai pusztákon élő remetékről ír.

A templom romjait 1963-ban tárta fel ás állította helyre az Országos Műemléki Felügyelőség. Egyik falfelületén halványan és megfakulva ugyan, de még kivehetőek az egykori falfestés bizonyos részletei.Fotó: varlexikon.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Hollád

Hollád települése Balatonberénytől déli irányba, az M7-es főút szomszédságában található. A mindössze 222 l
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Őskori festékbánya, Lovas

A Balaton-felvidék valósággal hemzseg a középkori történelmi emlékektől, de gyakran kerülnek elő olyan töre
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Paloznak neve a turisták számára elsősorban a Jazzpiknik és a borászat kapcsán szokott felmerülni, azonban
Elolvasom