Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfő neve talán senki fülének nem idegen, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy története egészen a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A város helyén állt ugyanis egy kis falu, Máma, amelynek emlékét többnyire már csak egy templomrom őrzi a fűzfői plébániatemplom mögött.

Máma nevét először egy görög nyelven íródott alapítólevél említi az első ezredforduló táján, de egyes később előkerült régészeti leletek szerint már a római-, sőt a bronzkorban is lakott lehetett a település környéke. A tatárjárás ezt a falut sem kerülte el, így annak temploma is elpusztult 1242-ben. A mai romtemplom építését, amelyet anno Szent László tiszteletére emeltek, a 13. századra datálják.

Minden bizonnyal Máma a 18. század elején pusztult el a Rákóczi-szabadságharc idején. A fegyveres konfliktusok elültével a lakosság ugyanis nem telepedett vissza tömegesen, legalábbis erre utal egy 1761-es keltezésű, vörösberényi egyházi jegyzőkönyv, amely a mámai pusztákon élő remetékről ír.

A templom romjait 1963-ban tárta fel ás állította helyre az Országos Műemléki Felügyelőség. Egyik falfelületén halványan és megfakulva ugyan, de még kivehetőek az egykori falfestés bizonyos részletei.Fotó: varlexikon.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fe
Elolvasom