Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mikosd-Zierer kastély, Mikosszéplak

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mikosd-Zierer kastély, Mikosszéplak

Az elhagyatott “szellemkastélyok” elsősorban a déli parton jellemzőek, de a Balaton-felvidéken is elő-előfordul néhol egy ilyen monumentális építészeti remekmű, amelyet az események alakulása valahogy a sorsára hagyott. Erre szolgál például az a Vas és Zala megye határán, Mikosszéplak külterületén megbúvó kastély, melyet még a 19. század derekán emeltek az itteni tölgyesben.

Az építési munkálatok 1857-ben kezdődtek meg báró Mikos Ede megbízásából egy bécsi építész tervei alapján és mintegy kilenc éven át tartottak, mivel a megálmodott birtok kialakítása jelentős mennyiségű földmunkát vett igénybe. Ennek során egy mesterséges domb és tavacska is kialakításra került a közelben csörgedező Széplak-patak felduzzasztásával. Az impozáns kúria kissé eklektikus stílusában a romantikus historizmus és a neogótika jegyei keverednek.


A rezidencia – a korban egyedülálló módon – saját áramfejlesztő teleppel rendelkezett. 1891-ben a báró elszegényedett és kénytelen volt megválni az ingatlantól, így került az egy bécsi bankár, bizonyos Zierer Vilmos kezére. A második világháború lezárulása után, a szocialista korszakban az épület gyermeküdülőként funkcionált.


A rendszerváltás után állaga sajnos romlásnak indult, karbantartását elhanyagolták. A szebb napokat is megélt birtok magánterület, ám a kapu és a kúria bejárata egyaránt évekig álltak nyitva a sűrű erdő mélyén a látogatók számára, viszont 2022-ben a területet lekerítették és vélhetően felújítási munka vette kezdetét.

Fotók: amultemlekei.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen á
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig ész
Elolvasom