Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus kilátás elénk. Ennek eklatáns példája a szántódpusztai Molyhos Tölgy Pihenőterasz, amely egy nyertes pályázat révén jöhetett létre és remek rálátást biztosít az északi part domborulataira is.

A csaknem 20 négyzetméteres panoráma teraszt a helyi erdészet munkatársai építették 2021-ben a Kilátó-dombon. Tiszta időben kiválóan látszik többek között a Badacsony, a szemközti Tihanyi-félsziget, de a környező településeket is szemügyre vehetjük a tágas rétre nyíló magaslatról.


Az emelvény mögött nem sokkal pedig még egy kis tanösvényt is kialakítottak, melynek során az itteni erdőben előforduló fákról gyűjthetünk be néhány új információt a 12 kihelyezett ismertető tábla segítségével.


A terasz legkönnyebben talán a Szántódpusztai Major irányából közelíthető meg, amely remekül bemutatja, hogy pontosan hogyan is festhetett egy-két évszázaddal ezelőtt egy korabeli birtok és gazdaság. Az épületkomplexumot 1986-ban építészeti nívódíjjal, majd később, 1994-ben pedig Európa Nostra díjjal jutalmazták. Innen a sárga sáv jelzésen egy földutat követve érhetünk el a célállomásig.

Ha épp egy könnyed családi kirándulást tervezünk a hétvégére a déli parton, a Molyhos Tölgy terasz ideális választás lehet. Az északi partról érkezve vagy akár csak a hajózás élményéért pedig a Szántód-Tihany révet is kipróbálhatjuk, melynek menetrendje itt érhető el.


Fotók: eloertekek.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

A somogyi néphagyomány két fát is Patkó Bandi állítólagos betyár személyéhez kapcsol. Mára sajnos mindkét e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Veszprém és a tágabban értelmezett Balaton-felvidék egy röpke évig Európa Kulturális Fővárosaként funkcioná
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérbézsenyi törökvár, Fonyód

A török hódoltság viharos évtizedeinek számtalan nyoma fellelhető a Balaton közvetlen környezetében is. A f
Elolvasom