Bakancslistás helyek a Balaton körül – Monoszló

Végtelennek tetsző, erdős terek lankáin sorakoznak a bodros szőlőkarók. A háttérben álmos kőmacskaként nyújtózó hegydomborulatok rajzolódnak ki. Ez Monoszló. A napfény és a béke szigete.


A mindössze két falut magába foglaló Monoszlói-medencét a Káli-medence egy keleti mellékmedencéjének tekintik. Magát a falut talán Zánka irányából a legpraktikusabb célba venni, de kissé kacskaringósan a 77-es főút felől is megközelíthető.

Fotó : Josef Jordan / 24.hu

Román stílusban épült, középkori templomának déli kapuján egy életfát ábrázoló dombormű díszeleg. Az épületet eredetileg Szent Mihály tiszteletére emelték körülbelül a 12. század végén. Ekkortájt született az első írásos feljegyzés is egy veszprémi oklevélben, amely Rubinum sacerdotem de Monoslou néven említi a települést. Ahogy a környéken jellemző volt, a török hódoltság alatt elnéptelenedett a falu és csak annak befejeztével kezdtek visszatérni az emberek, akik időközben a református hitre tértek át.

Fotó: Josef Jordan / 24.hu

A község legnagyobb büszkesége egy tanúhegy. Hegyestű (337 méter) egy vulkáni kürtő maradványa, amelynek szabályos kúp formáját a természetes erózió mellett a bazaltkitermelés is megcsonkította némileg, de a balatoni kilátás innen így is párját ritkítja.
A környék varázsa egyértelműen fekvésében és természeti adottságaiban leledzik.Kiemelt kép: Josef Jordan / 24.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

a Nivegy-völgy ikonikus zarándokhelye a Szent Balázs templomrom. Megannyi ünnepség színhelye volt már, de e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kéthely

Somogy megye mindig is szelíd lankáiról volt híres. Ebbe a tájba tökéletesen illeszkedik a Balatontól mindö
Elolvasom