Bakancslistás helyek a Balaton körül – Noszlopy Gáspár kilátó, Hidegkút

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Noszlopy Gáspár kilátó, Hidegkút

A Balaton keleti medencéjére, illetve Tihanyra nyílik fantasztikus rálátás az sűrű lombkoronák fölé magasodó Noszlopy Gáspár kilátóból, amely kissé távolabb esik a civilizációtól, de azért bőven nem annyira, hogy ne lehessen egy kisebb, kellemes túrával abszolválni a távot.

Hidegkút felől a zöld jelzést kell követnünk, hogy a Recsek-hegy magaslatához érjünk, ahol a háromemeletes, fából épített kilátó áll. A közkedvelt kirándulóhelyen tűzrakó és padok adnak lehetőséget egy kis jól megérdemelt szusszanásra. Fentről a Balaton mellett gyönyörű látkép tárul a szemeink elé a dús balatonfüredi erdőre is, amely a legnagyobb összefüggő erdősáv az egész északi parton.

A torony 1963-ban épült a Balatonfüredi Erdészet jóvoltából, de érdekes módon nem a hegy legmagasabb pontján (430,8 méter), mert akkoriban egy katonai rádióállomást létesítettek ott, ám ennek az objektumnak a létezéséről manapság már csak gyommal benőtt romok tanúskodnak.

Fotó: Google Maps

A névadó, Noszlopy Gáspár (1820-1853) kormánybiztos és honvédőrnagy pozíciókat töltött be a Dél-Dunántúlon az 1848-as forradalom idején. Jogi tanulmányait korábban Pápán végezte. A felkelés leverése után úgynevezett szabadcsapatokat szervezett a Bakonyban, de 1852-ben elfogták és bitófán lelte tragikus halálát.Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nezde szoborpark, Szólád

A déli parti Szólád település délkeleti határában, Nezdepusztán különleges műalkotások állnak a szelíd, mez
Elolvasom

Hirdetés

Fontos változás lépett életbe a hazai erdőkben: erről minden túrázónak tudnia kell

A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos tudás kirándulás közben. November 1-étől m
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nagykeszi templomrom, Gyepükaján

Megannyi sorstársához hasonlóan Nagykeszi is a török hódoltság idején néptelenedett, majd pusztult el telje
Elolvasom