Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Bakancslistás helyek a Balaton körül –  Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi – az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén – talán nem szorul különösebb bemutatásra, de a város peremén még így is hemzsegnek a kevésbé egyértelmű látványosságok, amelyek önmagukban is megérnek egy misét. Ezen intimebb helyszínek táborát gyarapítja az Óvári Messzelátó is, amely tökéletes célpont azoknak, akik a balatoni város csendesebb arcára is kíváncsiak.

A kilátót valamikor a 19. és a 20. század fordulóján építhették a helyben adott és jellegzetes vöröshomokkő alapra. Szerkezetét vörösfenyőből ácsolták és cseréptetővel borították. Majd kisvártatva, 1906-ban egy dühöngő szélvihar semmisítette meg. Először csak részlegesen, majd a második világháború totális rombolása után teljesen felújították.

Az 1949-es renováció után Wesselényi kilátóként élt a köztudatban, de újabb helyreállítási munkálatokat eszközöltek 1991-ben, 2004-ben és 2016-ban is, hogy a magát az idő közben ikonikus helyszínné kinövő kilátó lépést tarthasson a település modernizációjával.

Mostani neve Dr. Óvári Ferenc (1858-1938) országgyűlési képviselő és ügyvéd előtt állít emléket, aki nagyban hozzájárult az almádi vasúthálózat kiépítéséhez és az eredeti kilátó felhúzásában is benne volt a keze.
A legszembeötlőbb érték ezen a magaslaton az elénk táruló panoráma. A varázslatos látkép centrumában a Fűzfői-öböl nyúlik el, de jobbra a kenesei magaspart és leghátul a somogyi dombság is látható tiszta időben, a vörösberényi lombok közül gombaként előbukkanó háztetőkről nem is beszélve.
Kiemelt kép: errearra.org

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent András templomrom, Taliándörögd

A Dörögd határában húzódó mezőgazdasági területek között lelhető fel a Szent András templomrom, amelynek fa
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csicsergő-sziget, Balatonberény

Több hektáron terül el a Zala folyó torkolatától mindössze 4 km-re fekvő Balatonberény közkedvelt szabadstr
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a kö
Elolvasom