Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a környék dús erdeire, valamint a Keszthelyi-öbölre. Ideális úti cél lehet mindenkinek, aki egy könnyed túrára adná a fejét ózondús, zöld környezetben.

A vörösfenyőből ácsolt, 18,9 méter magas kilátót Bakonyi Attila építész tervei alapján építették a 408 méteren fekvő dolomit tetőn, Pad-kövén. 2015 nyarán adták át, mint a Medvehagyma tanösvény legdélebbi állomását. Elődjét már úgy körülnőtték a fák, hogy az mindenfajta kilátást lehetetlenné tett, így a Bakonyerdő Zrt. kénytelen volt újraépíteni a magaslest a “Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán” pályázat keretein belül.

Fotó: funiq.hu

Bár a területen nem a Padkűi az egyetlen kilátó, mivel társai közül ez áll a legmagasabban, így nem csoda, hogy a csigalépcsőt megmászva, a látkép is innen a legszebb. Ha az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik, még a déli part somogyi lankái is látszanak halványan.

Az építmény szomszédságában egy kis tisztás található, ahol három kopjafa is díszeleg Zala megye kiváló túrázóinak emléket állítva. A kilátó Balatongyörök vagy Vonyarcvashegy felől közelíthető meg a legegyszerűbben.
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent András templomrom, Taliándörögd

A Dörögd határában húzódó mezőgazdasági területek között lelhető fel a Szent András templomrom, amelynek fa
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csicsergő-sziget, Balatonberény

Több hektáron terül el a Zala folyó torkolatától mindössze 4 km-re fekvő Balatonberény közkedvelt szabadstr
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérvízi-láp

A déli part természeti értékeinek hosszas sorát gazdagítja a Fehérvízi-láp, amely ökológiai szempontból a N
Elolvasom