Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

A somogyi néphagyomány két fát is Patkó Bandi állítólagos betyár személyéhez kapcsol. Mára sajnos mindkét egyed a múlté. A Balatonhoz közelebb eső erdeifenyő Som, illetve Nyim települések közötti mezőn állt magányosan, amíg el nem száradt, pár évvel később pedig fel nem gyújtották.

Patkó Bandi alakja a Dél-dunántúli, elsősorban somogyi folklór mondáiból és dalaiból sejlik fel a 19. század végéről, illetve a 20. elejéről. Annak ellenére, hogy Krúdy Gyula Valakit elvisz az ördög című regényében is megjelenik, a karakter minden valószínűség szerint kitalált, a róla szóló legendák valójában több híres, korabeli betyár történeteiből kölcsönöznek elemeket.

Fotó: nyim.hu

Egyes teóriák szerint viszont Patkó Bandi és Patkó Pista a valóban létezett Tóth fivérek álnevei voltak, akiknek kopjafáját egy terebélyes fenyő alatt őrzi a nyimi temető. A haramiaként tevékenykedő testvérpáron 1862-ben ütöttek rajt a csendőrök a Nyimet határoló egyik erdőben, valószínűleg innen ered a csaknem két évszázadot megélt fa elnevezése is.

Fotó: szabokertepito.hu

A hatalmas, méltóságteljes fenyő 13 méter magas, törzsének kerülete pedig 276 centiméter volt. 2012-ben sajnos elszáradt, ám tekervényes ágrendszerét még sokáig csodálhatták volna az arra járók, ha 2019-ben nem gyújtják fel. A másik somogyi Patkó-fa, egy majd 7 méteres törzskerületű, 30 méteres koronaátmérőjű kocsányos tölgy maradványa Barcson található. 500 éves kora körül, 2019-ben azonban szintén leégett az egyik odvába helyezett mécsestől.


Fotó: lenkeytibor.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom