Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pécselyi-medence

Balatonfüredtől észak-nyugati irányba mindössze 5 kilométerre fekszik Pécsely. A kis falu leginkább szőlőspincéiről ismert manapság és mint ózondús, csendes oázis a nyári balatoni forgatagban.


A Pécselyi-medencében a 16-17. században még két külön település állt a dombok ölelésében a kor társadalmi kasztrendszerének köszönhetően. Nemespécselyen éltek a környék rangosabb családai, míg Nagypécsely volt a jobbágyok otthona. A két község egyesítésével született meg az, amit ma szimplán csak Pécselyként ismerünk 1942-ben.

Fotó: femina.hu

A történelem legrégebbi emlékeit a Zádor-vár őrzi a közeli Derék-hegyen. A gótikus épületet valamikor a 14. században húzhatták fel, de falai alatt egy 2018-as ásatás őskori műhelytelep nyomaira is bukkant. Himfy-várként is emlegetik. Szövevényes históriája, valamint a meseszerű legendák ellenére számottevő történelmi szerepe nem volt. Remek kilátás nyílik viszont innen Tihany irányába és a kiváló vízminőségű Zádor-forrás is a várhegy alatt fakad.

Fotó: femina.hu

A község nevezetességei közé tartozik még annak központjában található klasszicista stílusú református templom, de a katolikus haranglábra is érdemes vetni néhány pillantást. Aki pedig a népi építészetre lenne ráfagyva, az egészen biztosan nem fog csalódni.
Pécsely ideális célpont lehet azoknak, akik egy-egy pillanatra ki akarnak szakadni az északi parti zsibvásárból, hogy megmerítkezzenek a nyugodt, mégis lélegzetelállító táj napsütötte békéjében.


Kiemelt kép: femina.hu

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom