Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Paloznak neve a turisták számára elsősorban a Jazzpiknik és a borászat kapcsán szokott felmerülni, azonban akadnak olyan nevezetességei is a településnek, melyek a Balaton-felvidék jellegzetes építészeti örökségét gyarapítják. Ennek egy ékes példája a Pongrácz-kastély is, amelyet már hivatalosan ugyan Márffy-kúriának neveznek, ám a közbeszédben máig régi nevén hivatkoznak rá.

Az eredetileg barokk stílusú épület alapköveit feltehetően valamikor a 18. században rakták le. Az első változatát 1860 után számos bővítés és átépítés követte, míg 1894-ben a nemesi Pongrácz család egyik tagjának, gróf Pongrácz Jenő koronaügyésznek a birtokába került. 1927-ben mediterrán hatású felújításokat eszközöltek rajta.

Így festett a kastély 1929-ben
Fotó: Fortepan / Boda Balázs

A ház meglehetősen nagy méretű pincehelyiségéből egy titkos csigalépcső kanyarog egy rejtett szobába a felső szinten, melyet faliszekrénynek álcáztak kívülről. A szalonok mellett egy barokk kápolna is található a kastély területén. A kúria szomszédságában elhelyezkedő kisebb épület, az úgynevezett vincellérház a falu legöregebb háza, melyet a 17. század végén húzhattak fel.

Fotó: balatonbike365.hu

A második világháború után elhagyatottan várta a sorsát és falai annyira megsínylették ezt az időszakot, hogy örökösei kénytelenek voltak az eladására adni a fejüket a felújításhoz szükséges tőke hiányában. 1978-ban Márffy István képzőművész vásárolta meg kifejezetten romos állapotban. Renoválását saját kezűleg végezte, restaurátor fiával pedig aprólékos gonddal szerezték be a megfelelő bútorokat, ahhoz, hogy a kastély eredeti pompáját visszaállítsák.
Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Margit-romok (Szent Katalin-kolostor romjai), Veszprém

A veszprémi vár alatt, a Benedek-hegy körül csordogáló Séd patak partján romantikus sétaösvény kanyarog. A
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kessler Hubert-barlang, Balatonederics

Pontosan Veszprém és Zala megye határán, Balatonederics peremén terül el Magyarország hatok legnagyobb függ
Elolvasom