Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy kilátót is létesítettek a csúcsán. A hegynek azonban van egy kevésbé szembeötlő, félreesőbb látványossága is, melynek neve mögött egy drámai történetet őriz a helyi folklór.

A nagyjából egyméteres belmagasságú sziklaodú körülbelül öt méteres hosszúságú, alapvetően márgás mészkőből áll. Szokták csak egyszerűen Csákány-hegyi barlangnak is nevezni, a Strenner név viszont egy egészen tragikus eseménysorozat következtében ragadt rá, melyet azért némi balladai homály is körülleng.


Egy helybéli lakost, bizonyos Strenner Jánost a hadifogságból történő, 1922-es hazatérése után nővére fondorlatosan kiforgatta a vagyonából, melyet a férfi testvérgyilkossággal torolt meg. Ráadásul dühében több csopaki pincét és házat is felgyújtott. A legenda szerint Strenner ebben a kis barlangban próbált elbújni az igazságszolgáltatás elől, ám tábortüzének füstje hajnalban a nyomára vezette a pandúrokat.


Megközelítése kissé nehézkes, de azért közel sem lehetetlen. A csopaki Csákányhegyi utca után térünk rá a kék turistajelzésre, melyet követünk az Endrődi Sándor-kilátó irányába, ám egy ponton, egy jelölt kőrisfánál térünk le egy tisztásra, amely egyben kilátópont is. Ezt a tisztást a déli oldalról kell megkerülnünk, hogy a sziklaüreghez juthassunk.

Fotók: Takács Miklós / Google Maps


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benárd-barlang, Sáska

A maroknyi lélekszámú, de annál bájosabb Sáska település külterületén, a déli Bakony egyik dolomithegyén ny
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Dabospusztai templomrom

Az egykori Dabos falu a Taliándörögd, Sáska és Nyirád által határolt háromszög közepén helyezkedett el, már
Elolvasom