Bakancslistás helyek a Balaton körül – Száka-hegyi kőfejtő, Balatonfüred

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Száka-hegyi kőfejtő, Balatonfüred

A nagy hideg után megindult az átmeneti felmelegedés, ami különösen alkalmassá teszi ezt a hétvégét a kirándulásra. Ezúttal a Balatonfüredtől Aszófig vezető erdei ösvényeken kalauzolunk benneteket végig, az egykori Száka-hegyi bánya érintésével, hogy ezen a héten se maradjatok túra tipp nélkül.

A teljes útvonal mintegy 9 kilométert ölel fel 138 méteres szintkülönbség társaságában. Könnyed séta a természetben, amelyet csodás balatoni panoráma kísér. Nekiindulni a füredi Újtelepről érdemes a piros jelzésen. Az első szakasz úgy két kilométeren át a Füred fölötti szőlős telkek tőkéi között kanyarog egészen a Száka-hegy lábáig, ahol a jelzésről jobbra letérve érünk el a mára már üzemen kívüli, tanösvénnyé alakított kőbánya területére.


A külszíni fejtés feltárta azokat a kőzetsávokat a talaj alatt, amelyek tökéletesen ábrázolják az egykori Pannon-tenger fenekére ülepedett körülbelül 230 millió éves mészkőrétegeket. Sőt az avatottabb szemnek még a tektonikai erők hegységképző hatásai is tetten érhetőek a múlt ezen lenyomatain, így a kőfejtő geológiai szempontból sem elhanyagolható. Az itt bányászott mészkövet elsősorban az építőipar hasznosította annak idején.


Visszatérve a piros jelzésre búcsút veszünk a bányaudvartól és olyan fél óra alatt egy meredek, fa lépcsősoron át jutunk el a Szőlősi-séd völgyéig, ahol még egy bájos kis hidacska is ível a patak fölött. Ez már Balatonszőlős külterülete, ahol egy hatalmas lovarda mellett haladunk, míg el nem érünk a következő kereszteződésig, ahonnét leágazik az Aszófő felé vezető út.Fotók: mozgasvilag.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi - az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén - talán nem szorul külö
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörös Kápolna, Balatonboglár

A múlt heti cikkünkben a boglári Kék Kápolnát és annak szövevényes történetét vettük jobban szemügyre, visz
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kék Kápolna, Balatonboglár

A boglári temetődomb nem csak a pompás panoráma miatt tartozik a környék kedvenc kirándulóhelyei közé, de n
Elolvasom