Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

a Nivegy-völgy ikonikus zarándokhelye a Szent Balázs templomrom. Megannyi ünnepség színhelye volt már, de esküvők is előfordulnak néha. Nem is csoda, hiszen a fenomenális kilátás és a mediterrán hangulat, amit a környező borvidék kölcsönöz olyan varázslatossá teszi ezt a térséget, aminél keresve sem találhatnánk megfelelőbbet az ilyen összejövetelek számára.

Óbudavár és Szentantalfa között, szőlőtőkék erdejében kanyarog az út, amelyről balra kell letérnünk egy földútra. Szintén balra tartva haladunk a kisebb-nagyobb pincék mellett, amíg meg nem pillantjuk az árnyas lombok közül magasodó Árpád-kori romokat. Nem messze van itt egy mező is parkolási opcióként.

A templomot a 12-13. században építették alapvetően román stílusban, előtte egy fából tákolt kápolna állt a helyén. Egy évszázaddal később bővítéseket hajtottak végre, de ezt már gótikus stílusban. A falmaradványokból szépen kivehető az eredeti alaprajz. Az egykori Szentbalázs falu, ami a templom körül húzódott, a török időkben néptelenedett el. Szépen lassan, végülis borvidék formájában született újjá a környék. A rom ma közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik. Szent Balázs napját a helyiek a mai napig szabadtéri misével ünneplik február elején.

A templom közvetlen szomszédságában, a szőlősorok ölelésében lelhető fel a Mersics Porta borászatának ízléses, fedett lugasa. A több generációs családi vállalkozás gyönyörű, párját ritkító balatoni panorámával és kiváló minőségű boraival invitálja a vendégeket a hagyományos, boltíves pincéjének fahordói közé.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Kereszt egyház templom romja, Vászoly

A Balatonfüred feletti, a Dörgicsei-medencéhez tartozó völgyben fekvő Vászoly már őskorban is lakott lehete
Elolvasom