Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Hollád

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Hollád

Hollád települése Balatonberénytől déli irányba, az M7-es főút szomszédságában található. A mindössze 222 lelket számláló tündéri falu egyik legfontosabb nevezetessége a 18 század végéről származó Szent Donát kápolna, melynek falai még egy korábban itt állt község nyomait is rejtik.

Holládról először Holládtikos alakban olvashatunk egy 1496-ból származó oklevélben Szenyér várának tartozékaként, de egyes elképzelések szerint a Tihanyi alapítólevélben szereplő Huluoodi is azonos lehet a településsel. A 16. században Holládra és Tikosra már két különálló faluként hivatkoznak a korabeli dokumentumok, 1726-ban pedig a Festeticsek kezére került, mielőtt az esztergomi káptalanra szállt volna.

Fotó: Holládi faliújság / Facebook

A kápolna 1785-ben épült Gróf Festetics Györgyné, Jakabházi Seller Judit megbízásából a már alapból felszentelt Bari-hegyre, ahonnét a környék egyik legszebb panorámája nyílik. A hegy neve az egykor itt elhelyezkedő Bar településre utal, melynek Szent Miklós után elkeresztelt templomának romjaiból építették ezt az újabb imaházat is.

Fotó: Wikipedia

Nem a holládi az egyetlen kápolna a déli parton, melyet Arezzói Szent Donát, számos borvidék védőszentjének tiszteletére avattak fel, balatonlellei névrokonáról korábban már tettünk is említést ennek a rovatnak a hasábjain, de neveztek el róla templomot például a székesfehérvári Öreg-hegyen vagy az északi parti Lesencefalun is.
Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Remetei romtemplom, Kehidakustány

A Zala megye északi részén található Kehidakustány két különálló település (Kehida és Kustány) összevonásáv
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Récéskúti, Keresztelő Szent János bazilika romjai, Zalavár

Még mielőtt elérnénk a Kis-Balaton északi nyúlványát egy apró kis tábla jelzi a Zalavár felől Zalaszabar ir
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi templomrom, Zalahaláp

Zalahaláp vonzáskörzetében, tőle északnyugati irányba fekszik Ódörögd, melyet mindössze néhány ház alkot. A
Elolvasom