Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tamás-hegyi kereszt, Balatonfüred

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tamás-hegyi kereszt, Balatonfüred

A balatonfüredi Tamás-hegy lábánál áll a hatalmas fakereszt, amely mellől remek panoráma tárul az ember szeme elé. A Balaton hatalmas, homogén víztömege és a Tihanyi-félsziget is remekül szemügyre vehető a magaslatról, közvetlenül alattunk pedig Balatonfüred tárul fel szinte teljes egészében.

A kereszt bár viszonylag könnyedén megközelíthető, mégsem tartozik a turisták legközkedveltebb desztinációi közé. Alatta nem sokkal egy kényelmes kis pad is helyet kapott az Országos Kéktúra jelzésével a hátlapján, ahonnét akár ülve is gyönyörködhetünk a lélegzetelállító látványban. A legjobban kivehetően Balatonfüred utcái tárulnak elénk felülnézetből, de a távolban Tihany, sőt tiszta időben még a déli part is látszik.


A kocsival is könnyűszerrel megközelíthető kilátóponthoz egy parkoló is rendelkezésre áll, ahonnét mindössze egy kisebb emelkedő árán már fel is kapaszkodhatunk a szolid, ácsolt kereszthez. Ez a kevésbé ismert látványosság egyébként a kiindulópontja az Aranyember útja tanösvénynek is.


Akinek pedig esetleg kilométerhiánya maradna a baráti hegymászás után, az bátran meglátogathatja az ugyanezen hegy csúcsán állított Jókai-kilátót is kicsivel feljebb, melyhez a Balaton-felvidéki Kéktúra K sávja vezet. A keresztet az esti órákban kivilágítják és a város majdnem minden pontjáról látható.

Fotók: funiq.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Feltámadt Üdvözítő-templom, Veszprém

A veszprémi kórház tőszomszédságában magasodó templom egyike a megyeszékhely legjellegzetesebb épületeinek,
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benárd-barlang, Sáska

A maroknyi lélekszámú, de annál bájosabb Sáska település külterületén, a déli Bakony egyik dolomithegyén ny
Elolvasom