Bakancslistás helyek a Balaton körül – Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Teréz Anya kilátó, Zalaköveskút

A Zalai-dombság keleti oldalán fekszik a mindössze 24 lelket számláló Zalaköveskút apró községe, amelynek vonzereje talán éppen az érintetlenségében lakozik. A falu legmagasabb pontján bő egy évtizede csinos kis kilátót állítottak, ahonnan szép látkép nyílik a jellegzetes zalai táj ezen zöldellő szeletére.

A kilátót a település peremterületén, 270 méteres magasságban építették 2011-ben fából. A 12 méteres torony tetejéről a szelíd dombok mellett olyan környékbeli településekre is pompás kilátás nyílik, mint Keszthely vagy Hévíz, de a zalaszántói sztúpa vagy a zalaegerszegi TV-torony is látható és még három ikonikus vár is feltűnik a horizonton tiszta időjárási körülmények között, név szerint: Tátika, Rezi és Sümeg vára.


A talán kissé különlegesnek ható névválasztás az eredetileg albán származású Kalkuttai Szent Teréz (1910-1997), közismert nevén Teréz anya előtt állít emléket, aki híres humanitárius cselekedeteiért és a szegények megsegítéséért nyújtott áhítatos munkájáért számos magas rangú kitüntetés mellett 1979-ben Nobel-békedíjat is kapott.


A mintegy 22 millió forintból megvalósított erős, masszív építmény egyszerűen a Hévízt és Zalaköveskutat összekapcsoló úton közelíthető meg Nemesbükön keresztül, a kehidakustyányi leágazás után jobbra fordulva, a dombhátra kapaszkodó murvás úton. Lábáig takaros, jól látható kis turistaösvény kanyarog, amely jelzés nélküli ugyan, ám a helyiek szépen rendben tartják. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.


Fotók: termeszetjaro.hu
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom