Bakancslistás helyek a Balaton körül – Török Adószedő-ház, Alsóörs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Török Adószedő-ház, Alsóörs

Rómer Flóris régész, művészettörténész egy 1860-as írásában régi római lakként nevezi azt az alsóörsi késő gótikus, kisnemesi udvarházat, mely azóta Török házként vagy Török Adószedő-házként épült be a helyi köztudatba.

Az elnevezés a Mórocza család levéltárából ered, melynek dokumentumainak feltárásakor kiderült, hogy Alsóörsön a török hódoltság idején (a 16. és a 17. században) kettős adózás zajlott a magyar és a török részre egyaránt. A török földesuraknak szedett adózás feladataira a falu népe külön török bírót választott. Ez a gyakorlat Veszprém megyében csak egyetlen másik településen, Felsőgörzsönyben fordult elő.


A helyi nemesi Prépost család több tagja is megfordult a bírók között és, mint a levéltári nyomozások után ki is derült, hogy az úgynevezett Török ház is az ő tulajdonukban állt először, legalábbis dokumentáltan. A család a 18. század kezdetére kihalt férfiágon, ám Prépost Katalin leszármazottai lakták, egészen, amíg a Csepreghy család meg nem vásárolta az ingatlant.


A kettős adóztatás történészeti szemszögből vizsgálva, világ viszonylatban is kuriózumnak számít és a legfrissebb kutatási eredmények is számottevően emelték az épület szakmai jelentőségét. A nyári szezon alatt a ház ma rendszeresen ad otthont képzőművészeti kiállításoknak, koncerteknek és kulturális rendezvényeknek.Fotók: szallas.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ranolder-kastély, Csopak

A festői kúriát 1861-ben Ranolder János veszprémi püspök megbízására építették Szentirmay József tervei ala
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyös
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

A Balaton-felvidéken rengeteg falu néptelenedett, majd később pusztult el a 16. században, a törökökkel vív
Elolvasom