Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóti-hegy

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóti-hegy

A Gulács keleti szomszédságában fekszik a vulkanikus eredetű Tóti-hegy, melynek tetejéről az egész Balaton-felvidék talán legszebb természetes körpanorámája nyílik. Épített kilátó nélkül is csodás, 360 fokos rálátást biztosít ez a magaslati pont, ahonnét a környék nevezetességei mellet egészen távoli objektumok is feltűnnek a láthatáron.

A számos úgynevezett tanúhegy egyike a 347 méter magas Tóti-hegy a cukorsüvegre emlékeztető bazaltcsúcsával. A hegy szoknyáját ritkás erdő fedi, megmászása átlagos fizikummal biztosan nem jelenthet problémát, így akár családi kirándulások célpontjául is ajánlott.

Vonzereje egyértelműen a fantasztikus kilátásban rejlik. A Káli- és Tapolcai-medencék ezernyi apró csodája, lenyűgöző domborzata tárul fel előttünk a háttérben békésen (vagy épp haragosan) ringatózó balatoni hullámokkal egyetemben. A távolban a déli part laposan elnyúló városai és a fonyódi dombok is megfigyelhetőek, de Hegyestű és a Sümegi vár egyaránt felsejlenek a horizonton.

Fotó. mapio.net

A hegytető Káptalantóti felől közelíthető meg a kék háromszög, a zöld sáv illetve a zöld háromszög jelzések mentén vagy Salföld irányából a zöld sávon, majd a zöld háromszögön, de vezet egy ösvény a Badacsonytomaj és Káptalantóti között elterülő szőlőstelkek közül is szintén a zöld sáv és a zöld háromszög jelzésen.Fotó: kalieden.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológ
Elolvasom