Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számtalan kisebb lelet mellett ennek talán a legékesebb bizonyítéka a Nemesvámos és Veszprémfajsz között elterülő Balácapuszta, amely egy komplett római kori villagazdaság színhelye volt egykor.

A régészeti szempontból is páratlannak minősülő leleteket az 1900-as évek elején tárták fel, de a térség részletes felderítése gyakorlatilag még a mai napig is folyik. A gazdaság 30-40 fő- és mintegy 100 kisebb, melléképületből állhatott. Területét kb. 9 hektárra becsülik, melyet kőfal határolt szabálytalan négyszög alakzatban.


Római kori tárgyak már a 18. században is bukkantak elő a környéken, ám a terület teljes körű, tudományos feltérképezése csak 1906-ban vette kezdetét Rhé Gyula régész irányításával. A fokozatosan elmélyülő ásatások során hamar világossá vált, hogy a Dunántúl legjelentősebb, ilyen jellegű villájáról van szó.


Balácapuszta büszkesége mediterrán hatású romkertjével és ódon hangulatú falaival ma modern eszköztárral ellátott, látogatható régészeti bemutatóhely és közösségi tér, amely megannyi kirándulásnak, koncertnek és képzőművészeti kiállításnak ad otthont.Fotók: sumidamagazin.comHirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom