Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy községe az északi part nyugati végén, a Keszthelyi-öbölben húzódik meg. Délről a Balaton határolja, északi utcái pedig a Keszthelyi-hegységbe torkollanak. A település ma közkedvelt üdülőhely. Nyaranta hekk és lángos illat száll a levegőben és nyüzsögnek a turisták, de hosszú út vezetett idáig az egykori szőlőhegy lankáiról.


Vonyarcról a 14. században lehetett először olvasni egyházi dokumentumokban. Akkoriban nemesi családok birtokolták, majd 1573-ban a törökök gyújtották fel. Egy bő évszázadig állt elhagyatottan, amikor is szőlőhegyként éledt újjá poraiból. Az ekkori írások Balatongyörök agglomerációjaként emlegetik. Ekkor jelent meg a szomszédos Vashegy is. A falu lakói többségében zsellérek voltak, birtokosa pedig a Festetics család. Vonyarc és Vashegy végül 1850-ben egyesült, nem sokkal ezután hozták létre első közös iskolájukat. Lassú, csordogáló fejlődését végül az 1950-es évek turisztikai fejlesztései katalizálták és tulajdonképpen azóta nyerte el ma is őrzött népszerűségét.

Látnivalói közül talán a legfigyelemreméltóbb a Szent Mihály kápolna, amely az ország egyetlen halászkápolnája. A helyi mende-mondák úgy tartják, hogy 40 halász építette a ma már műemlék jellegű épületet hálájuk jeléül, amiért megmenekültek egy pusztító erejű balatoni viharból. Innen lenyűgöző kilátás nyílik mind a tanúhegyekre, mind a magyar tengerre, de aki igazán pazar panorámára vágyik, annak a kicsit magasabban fekvő Kitaibel Pál kilátót is szemügyre kell vennie.

Északra, a kilátó felé tartva egy 15 stációból álló keresztúton vezet az ösvény a híres Fénykereszt érintésével. A Krisztus szenvedéseit megörökítő állomások Simon András grafikus munkái.
A nyár általában programoktól zsúfolt, de kiemelkedő fontosságú a község saját, éves borfesztiválja, a minden júliusban terítékre kerülő Vonyarci Boros Forgatag, mely idén kerül 27. alkalommal megrendezésre.


Kiemelt kép: vonyarcvashegy.hu

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom