Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vulkán tanösvény, Mencshely

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vulkán tanösvény, Mencshely

Mencshely déli végén, a Halom-hegy lábától indul a Vulkán tanösvény, amely amellett, hogy betekintést enged a környék élővilágába és földtani sajátosságaiba, többek között egy kialudt tűzhányó kráterén vezet át és a végén pedig a Kossuth-kilátó páratlan panorámájában is gyönyörködhetünk.

A rendkívül családbarát, könnyen teljesíthető útvonal a Halom-hegyi parkolónál veszi kezdetét és nagyjából fél órát vesz igénybe, így kisgyerekekkel sem jelenthet akadályt. A rövid, de annál velősebb ösvény elkalauzol bennünket a Balaton-felvidék földtörténeti múltjába az itt található egyedülálló geológiai látnivalók által, melyeket a 16 oktatótábla részletez pontosan.

Átsétálhatunk a már inaktív vulkán egykori gyomrán is, de akad itt helyben bányászott kőzetekből tűzhányómakett és bazaltból kirakott óriási Balaton térkép is, amely fentről, a Kossuth-kilátóból látványos igazán.

Fotó: funiq.hu

A kilátót 1962-ben építették a környék legmagasabb pontjára (399 m). A névválasztást az a mende-monda inspirálta miszerint az 1848-as forradalom bukása után Kossuth felesége és gyermekei Mencshelyen bujkáltak a politikai retorziók elől. A fantasztikus kilátás tiszta időben a távolban felsejlő tanúhegyek és a Balaton mellett a Déli-Bakony vonulataiból áll össze.


Kiemelt kép: funiq.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent András templomrom, Taliándörögd

A Dörögd határában húzódó mezőgazdasági területek között lelhető fel a Szent András templomrom, amelynek fa
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csicsergő-sziget, Balatonberény

Több hektáron terül el a Zala folyó torkolatától mindössze 4 km-re fekvő Balatonberény közkedvelt szabadstr
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a kö
Elolvasom