Bakancslistás helyek a Balaton körül – Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Rengeteg kilátó övezi a Balaton környékét és valamilyen módon mindegyik utánozhatatlan, ha másért nem a gyönyörű kilátás miatt. A legrozogább szútenyészetektől a legfuturisztikusabb, sci-fi formákig. Az eheti célpontunk nemcsak, hogy az utóbbi kategóriát erősíti, de annak egyenesen a csimborasszójának tekinthető különleges formája és hatalmas mérete miatt.

A Xantus János Gömbkilátó, bár ritkán nevezik hivatalos nevén, a boglári Várdombon található a bobpálya szomszédságában. Alapszerkezetét eredetileg az ’50-es években építették egy brüsszeli világkiállítás céljából, majd a Budapesti Nemzetközi Vásár egyik attrakciójaként volt látható, végül pedig a ’60-as vége felé hozták Balatonboglárra. A területen addig egy fából készült kilátó állt.Üveggel akarták borítani a 240 háromszöglemezből összeálló, nyitott szerkezetet, de ez a grandiózus terv hamar füstbe ment a kor technológiai hiányosságai miatt. A 15 méter átmérőjű gömbőt az idő vasfoga sem kímélte túlzottan. Állagromlás miatt ugyanis több ízben hosszabb kényszerpihenőre ítélték, mígnem végül 2012-ben totálisan fel nem újították.
Magassága mintegy 165 méter, ahonnét csodás panoráma rajzolódik ki a szemközti part legendás tanúhegyeiből és persze a Balaton szelíden ringatózó hullámaiból. A vulkanikus eredetű, alapvetően kopár Várdombot a 20. század elején ültették be fenyőkkel. Ma a Gömbkilátó a déli part egyik leggyakrabban látogatott kirándulóhelye, mivel a fantasztikus látvány mellett bobpálya és kalandpark is üzemel a közelben. A különleges helyszín a fesztiválszervezőket is megihlette, így adott otthont a Várdomb a Balaton Pikniknek éveken át.Fotók: termeszetjaro.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent András templomrom, Taliándörögd

A Dörögd határában húzódó mezőgazdasági területek között lelhető fel a Szent András templomrom, amelynek fa
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csicsergő-sziget, Balatonberény

Több hektáron terül el a Zala folyó torkolatától mindössze 4 km-re fekvő Balatonberény közkedvelt szabadstr
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a kö
Elolvasom