Bakancslistás helyek a Balaton körül – Zichy-kastély, Nágocs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Zichy-kastély, Nágocs

Balatonszárszótól délre fekszik Nágocs aprócska falva, amelynek talán legismertebb nevezetessége a híres Zichy család egykori kúriája. A monumentális épület állapota sajnos ezen vidék megannyi kastélyához hasonlóan jelentősen leromlott a második világháborút követő államosítás után.

A kastély első változatát 1714-ben emelték a nemesi Zichy család megbízásából alapvetően barokk stílusban, ám később, az 1830-as évek során az épületet még egy emelettel bővítették, illetve klasszicista átalakításokat is eszközöltek rajta. Az örökösödési láncolat egészen a második világháborúig a családon belül maradt, amikor báró Rubido-Zichy Iván birtokolta a kúriát.

Fotó: travellina.hu

A kastély sorsa kimagaslóan értékes könyvtárával egyetemben a háború befejeztével lassú kallódásnak indult. Hosszabb-rövidebb ideig funkcionált már TSZ-irodaként, iskolaként, gyermekotthonként, sőt még orvosi rendelőnek is használták. Ám állaga a megfelelő karbantartás hiányában sajnos évről évre tovább romlott.

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A főkapunál Nepomuki Szent János barokk szobra látható, amelyet még 1787-ben készítettek és, amelyet a tavalyi év során újítottak fel teljesen. A kúria parkja szintén kimondottan értékes faritkaságokkal büszkélkedhet. Az állomány részét képezik többek között kőrisek, szivarfák, platánok, gyantás cédrusok, tiszafák, mamutfenyők, valamint fekete diók is.


Fotó: indafoto.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom