Bécsből a Balatonra vonattal?

Bécsből a Balatonra vonattal?

Javában zajlik a Balaton északi partján, Szabadbattyán és Balatonfüred között a vasúti pálya villamosítása. A modernizációs projekt azonban várhatóan nem ér itt véget.

Az uniós közbeszerzési közlönyben ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési felhívást tett közzé a második ütemre. A Napi.hu írása szerint ez magában foglalja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Ukk-Tapolca vonalszakaszok villamosítását is.

A projekt része mintegy 25 megálló illetve állomás akadálymentesítése magasperonok és biztosítóberendezések tervezésével, 11 vasútállomási felvételi épület és 9 utasváró tervezése, valamint legalább 14 férőhelyes parkoló megtervezése minimum négy helyszínen.

A teljes tervezési terület mintegy 105 kilométer, a tervezési idő pedig 15 hónap.

A fejlesztés megvalósulásával új távlatok nyílnak a vasúti közlekedésben az ország nyugati részén, ugyanis akár Soprontól vagy Bécstől is végig villamosított vasúti pályán lehetne lejutni a Balatonhoz.

Ez azt is jelenti, hogy akár új, eddig még nem létezett közvetlen vasúti viszonylatok jöhetnek létre akár országokat összekötve. Bécsből a Balatonra jelenleg a 16-os és 84-es főutakon lehet lejutni. A fejlesztéssel ezeknek az utaknak is csökkenthető lenne a forgalma, legalábbis a személyszállítás terén biztosan.

Forrás: nyugat.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom