Bécsből a Balatonra vonattal?

Bécsből a Balatonra vonattal?

Javában zajlik a Balaton északi partján, Szabadbattyán és Balatonfüred között a vasúti pálya villamosítása. A modernizációs projekt azonban várhatóan nem ér itt véget.

Az uniós közbeszerzési közlönyben ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési felhívást tett közzé a második ütemre. A Napi.hu írása szerint ez magában foglalja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Ukk-Tapolca vonalszakaszok villamosítását is.

A projekt része mintegy 25 megálló illetve állomás akadálymentesítése magasperonok és biztosítóberendezések tervezésével, 11 vasútállomási felvételi épület és 9 utasváró tervezése, valamint legalább 14 férőhelyes parkoló megtervezése minimum négy helyszínen.

A teljes tervezési terület mintegy 105 kilométer, a tervezési idő pedig 15 hónap.

A fejlesztés megvalósulásával új távlatok nyílnak a vasúti közlekedésben az ország nyugati részén, ugyanis akár Soprontól vagy Bécstől is végig villamosított vasúti pályán lehetne lejutni a Balatonhoz.

Ez azt is jelenti, hogy akár új, eddig még nem létezett közvetlen vasúti viszonylatok jöhetnek létre akár országokat összekötve. Bécsből a Balatonra jelenleg a 16-os és 84-es főutakon lehet lejutni. A fejlesztéssel ezeknek az utaknak is csökkenthető lenne a forgalma, legalábbis a személyszállítás terén biztosan.

Forrás: nyugat.hu

Kapcsolódó

A magyarok harmada reménykedik a vakációban

A kijárási korlátozások fokozatos enyhítésével és az átoltottság mértékének növekedésével a lakosság egyre
Elolvasom

Beforrnak a Kis-Balaton sebei

Komoly kár keletkezett a Kis-Balaton hüllőállományában a nádastűz során két hete - olvasható a tvkeszthely.
Elolvasom

Program indult a felelős állattartás jegyében

Egy új pályázat keretein belül 500 millió forintos összeggel támogatja az állam a falusi önkormányzatokat a
Elolvasom