Lángokban a balatoni nádas és élővilága

Lángokban a balatoni nádas és élővilága

Kigyulladt a nádas Fonyódnál, ahol a körülbelül húsz hektáron elterjedt tűz megfékezésére már nyolc helyről érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók – ismertette a katasztrófavédelem honlapján szombaton este.
Az újabb tragédiának a balatoni nádasban, nemcsak a magyar tenger ökoszisztémája látja kárát, de megannyi állat élőhelye és élete is odaveszik ezekben a berektüzekben.

Fonyód külterületén, a Turul utca közelében kapott lángra a nádas, amelynek eloltásához először a keszthelyi, a siófoki, a marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották. Később erősítésre volt szükség, így kaposvári, zalakarosi, valamint pacsai egységek is bekapcsolódtak a munkába, akik több oldalról támadva oltják a tüzet.

A Balatoni berkek közösségi oldal szívszorító sorokkal nyilatkozik az eseményről:

A tűzoltók újra erőn felül oltják az olthatót. Olvasom a hozzászólásokat, a minden felületen robbanó bejegyzésekre, és döbbenettel állok azok előtt a megjegyzések előtt, akik helyeslik, hogy ég a berek, mert majd a nád újúl/kihajt. A magam nevében igenis pusztításként élem meg az újabb tüzet, mert odavész a rétisasok fészke, javában tart a tojásrakás és néhány pár megkezdte a költést is. Szintén javában tart a vaddisznók ellési időszaka, a malacok kevés eséllyel menekülnek, ha körbe zárja őket a tűz… a nád kihajt, de nem minden állat tud elmenekülni

Forrás: mti.hu
Fotó: facebook.com/balatoniberkek

Kapcsolódó

A magyarok harmada reménykedik a vakációban

A kijárási korlátozások fokozatos enyhítésével és az átoltottság mértékének növekedésével a lakosság egyre
Elolvasom

Beforrnak a Kis-Balaton sebei

Komoly kár keletkezett a Kis-Balaton hüllőállományában a nádastűz során két hete - olvasható a tvkeszthely.
Elolvasom

Program indult a felelős állattartás jegyében

Egy új pályázat keretein belül 500 millió forintos összeggel támogatja az állam a falusi önkormányzatokat a
Elolvasom