Beforrnak a Kis-Balaton sebei

Beforrnak a Kis-Balaton sebei

Komoly kár keletkezett a Kis-Balaton hüllőállományában a nádastűz során két hete – olvasható a tvkeszthely.hu-n. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a kétéltűeket és a hüllőket nevezte meg a mintegy 200 hektáron lángoló tűzvész elsődleges áldozataiként.

Április 6-án körülbelül 200 hektáron égett a nádas Sármelléknél, a 76-os út és a felhagyott vasúti sínek mentén. Mintegy ötven tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Egy mocsárjáró járművet is bevetettek a nehezen megközelíthető, lápos területen. Az oltást a szél is nehezítette. A tűzoltók puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még vizsgálja a tűz keletkezésének okát. Kósi Zsolt szóvivő megkeresésünkre elmondta, hogy az ilyen típusú tüzek többsége emberi gondatlanság következménye. Egy eldobott cigarettacsikk, vagy felelőtlen szabadtéri égetés is könnyen okozhat ilyen tüzet.

Kilenc nappal a tűz után is ugyanaz a fekete táj tárul a szem elé. Kovács Zoltán természetvédelmi őr szerint a nádasok, sásosok regenerálódni fognak, ki fognak hajtani. A hüllők, kétéltűek állományában biztos, hogy nagy kár keletkezett. A tűz előtti jó idő miatt kivermeltek már ezek az élőlények és lassú haladásuk miatt nem tudtak elmenekülni a tűz elől. A madárvilág is szenvedett károkat: „A földön fészkelő madaraknak a fészekaljai – például a bíbiceknek a fészke – elpusztult. Reménykedünk abban, hogy ezek új sarjúfészket raknak és újra költenek. A költésnek az elején vagyunk, azért gondoljuk, hogy a madaraknál a fészekaljak ugyan elpusztultak, de lesznek fiókák még. A nagyobb testű állatok: ha vidra volt, az el tudott menni, a szarvas, vaddisznó ki tudott menni a tűzből, mert annyira gyorsan azért nem terjedt.”

A nagyvadak friss lábnyomai most is láthatóak a leégett nádasban.  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai akkor tudnak pontosabb felméréseket végezni, ha be tudnak menni a most még vizenyős területre. Erre akkor kerülhet sor, ha már megkezdődök a növényzet zöldellése.

A tűzesetet követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park drónnal is berepültek a nehezen megközelíthető, lápos, vizenyős terület fölé. A felmérés mellett érdekességként azt is megállapították, hogy a leégett terület terített asztalt szolgáltatott a ragadozó madaraknak. Rétisasokat és barna rétihéjákat is megfigyeltek, akik az elpusztult hüllőkből, kétéltűekből táplálkoztak. A természetvédelmi őrök szerint a kócsagok és a vaddisznók is felkeresték a területet táplálékszerzés céljából.
Kapcsolódó

Holnap veszi kezdetét a Tour de Hongrie

Május 12-én, vagyis holnap rajtol el a Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb szabású kerékpáros versenye
Elolvasom

Mérföldkőhöz érkezett a Szászi Birtok

A Szászi Birtok, az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka megújult arculattal vág neki a 2021-es sz
Elolvasom

Nekem a Balaton food truckkal jelentkeztek Ördög Nóráék, amíg az új hely elkészül

Igencsak felkavarta Nánási Pál és Ördög Nóra népszerű kisboltja az állóvizet Balatonakarattyán. A hatalmas
Elolvasom