Biztonságos megoldás az allergia kezelésére

Biztonságos megoldás az allergia kezelésére


A hétköznapi nyelvben csak szénanáthaként emlegetett allergiás megbetegedés számtalan embernek okoz kellemetlen tüneteket. Az immunrendszer téves válaszát azonban lehet kezelni, az allergén immunterápia segítségével a későbbiekben a problémás anyag már nem vált ki túlzott reakciót.

Szénanátha, a leggyakoribb allergiás megbetegedés

Az allergiás betegek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt hazánkban is. A panaszok megkeserítik a betegséggel élők mindennapjait, ezért érdemes minél előbb szakembert felkeresni. A Ju-Med Egészségcentrum allergiológiai szakrendelésén a diagnózis felállítása után adott esetben az allergén immunterápia segítségével még akár a teljes tünetmentesség is elérhető. Fontos, hogy a korai diagnózis és terápia csökkentheti vagy akár teljesen meg is akadályozhatja az esetleges késői szövődményeket. 

Allergia során az immunrendszerünk a környezetünkben fellelhető, egyébként veszélytelen anyagokra túlzott reakciót ad. Mivel ezeket az anyagokat a szervezetünk veszélyesnek bélyegzi meg, ezért védekezik ellenük hisztamin és hasonló hatású anyagok felszabadulásával. Ezek az anyagok viszketést, vörösséget, duzzanatot és váladékozást okoznak a légutakban, szemben és az orrüregben szénanátha esetén. A szénanáthának van egész évben tartó és szezonális változata attól függően, hogy az adott beteg milyen anyagra allergiás.

Allergén immunterápia, a hatékony kezelés

Az allergén immunterápia során a betegséget okozó növénynek, penészgombának, poratkának, vagy akár állati fehérjének azon molekulájával történik a kezelés, amely magát a betegséget kiváltja. Ez elsőre picit érdekesnek tűnhet, azonban a több éves kezelés során a szervezet megtanulja tolerálni az adott allergént. Ezáltal a terápiát követően ez már nem vált ki túlzott reakciót.

Pollen allergénnel végzett immunterápia során nem az adott növény koncentrátumát használják, hanem kizárólag azt a részét, azt a mokelulacsoportot, amely az allergiás reakciót kiváltja. Ennek megfelelően ez a terápia teljesen biztonságos, hiszen a növény semmilyen más része nem jut a szervezetbe, kizárólag az allergén. Erre a terápiára sokszor azok a súlyos szénanáthában szenvedő betegek reagálnak a legjobban, akiknek a hagyományos, tüneti gyógyszerekkel zajló terápia nem hatott.

Ezt a fajta kezelést – pollenallergia esetén – jóval a pollenszezon előtt érdemes elkezdeni, hogy legyen ideje a szervezetnek alkalmazkodni az allergiát kiváltó anyaghoz, időben fel legyen készítve a tavaszi vagy nyári rohamra. A többi allergén esetében a kezdés egyéni mérlegelést igényel.

Előfordulnak az interneten olyan cikkek, amelyek az allergiás immunterápia esetleges káros hatásaival riogatnak, azonban ezek egy téves információból indulnak ki, miszerint a teljes növényt alkalmazzák a terápia során. Ez természetesen nem igaz, a korábbiakban leírtaknak megfelelően ez a fajta terápia teljesen biztonságos. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg Magyarországon az allergén immunterápiás gyógyszerek nem TB-támogatottak.

Kapcsolódó

Ami előnyt jelenthet a kerti permetező beszerzése kapcsán

Melyek azok a tényezők és sajátosságok, amelyek a kerti permetező célzott beszerzének érdekében fontosnak s
Elolvasom

Ideális kiegészítők modern hőszigetelő rendszerek kiépítéséhez

A megfelelő szaktudás, a minőségi alapanyagok mit sem érnek, ha nem állnak rendelkezésünkre további hasznos
Elolvasom

Minden, amit a szakításról tudni kell

Egy szakítás soha sem egyszerű, hiszen akár az vagy, aki menni akar, akár az, akit elhagynak, mindenképpen
Elolvasom