Díjazták a TrashArt pályázat alkotásait

A PANNON R(E)GYETEM TRASH ART PÁLYÁZAT kiállításmegnyitóján öt kategóriában hirdették ki a nyertes alkotásokat május 23-án kedden a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpontjában.

A trash art magyarul hulladékművészet, a hulladékok művészi újrahasznosítása, amely során a hulladékokból műalkotásokat – például szobrokat, képeket, installációkat – hoznak létre az alkotók. A nyertes pályaműveket a Pannon Egyetem – Együtt Körforgásban Facebook-oldalon lájkokkal leadott szavazatok és a zsűri pontjai együttesen határozták meg.

A pályázat célja volt, hogy láttassuk a környezetvédelem, a hulladékkezelés, a fenntarthatóság fontosságát, ötvözve a kreativitás erejével. A pályázat a Neked mi a fontos? kérdést tette fel az alkotóknak. A beérkezett művek számából és minőségéből is látható, hogy érdekli a gyerekeket és a fiatalokat Földünk jövője és szívesen használják kreativitásukat ennek kifejezésére.

Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, egyben a pályázat egyik zsűritagja, köszöntő beszédében elmondta, a felhívás úttörő kezdeményezés és a hulladék e nemes felhasználásához sajnos akadt bőven alapanyag. Jane Goodallnak is bemutattuk a pályaműveket – amikor a Pannon Egyetemre látogatott a tiszteletére megrendezett HOPE Fenntarthatósági Konferencia és Rendezvénysorozatra -, és nagyon büszke volt a kezdeményezésre, a pályázatra érkezett ötletes alkotásokra – tette hozzá.

Dr. Kurdi Róbert az intézmény Mérnöki Karának dékánhelyettese a pályaművek méltatása után kiemelte a felkészítő tanárok szerepét, köszönetet mondott a versenyben betöltött közreműködésükért. A jövő a ti kezetekben van, de nem vagytok egyedül, mi is segítünk rendezvényekkel és kutatásokkal, hogy minél előbb helyrehozhassuk a károkat – szólt a diákokhoz.

A Pannon Egyetem Trash Art pályázatára az általános, középiskolai és egyetemi diákoknak szóló, egyéni és csoportos kategóriában több mint kétszázan, 30 pályaművel jelentkeztek – számolt be Takácsné Ferenczik Brigitta a pályázat főszervezője.

A díjazott alkotásokért járó ajándékcsomagokat dr. Gelencsér András és dr. Kurdi Róbert adta át a fiatal művészeknek. Ezt követően az alkotók röviden bemutatták műveiket, mely előadásokból kirajzolódott, hogy a pályázók időt és energiát nem sajnálva készítették el munkáikat, tisztában vannak a nehézségekkel, és ezekről nem csak beszélnek, hanem tettekkel is bizonyítanak.

Nyertes pályaművek

Csoportos általános iskola:

Tündérek csoport a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából

Tündérország című alkotással.

Egyéni középiskolás

Losonczi Dorina Győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja Ember az emberért című alkotása.

Csoportos középiskolás

Bébirépák nevű csapat, Jendrassik-Venesz Technikum diákjai, Farmer kupakmező című alkotása.

Egyéni egyetemi

Honfi Viktória, Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ hallgatója, Önbizalom című alkotása.

Csoportos egyetemi

ViCi nevű csapat, Pannon Egyetem hallgatói, Dive in Deep című alkotása.

Különdíjban részesülnek a pályázaton nyújtott teljesítményért:

Gárdonyi Anikó, a Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felkészítő tanára

Parcz Anna, a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola felkészítő tanára

Koczor Levente, a Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztályos tanulója

A kiállítás június 23-ig megtekinthető a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpontjának harmadik emeletén az olvasótérben.

Kapcsolódó

Filmklub indul a Balaton Moziban

A havonta jelentkező rendezvénysorozat kultikus filmalkotásokat mutat majd be a füredi Balaton Mozi vetítőt
Elolvasom

Eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítási pályázata

Ajánlat híján eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítására kiírt pályázat - köz
Elolvasom

Belsőépítészeti munkálatokkal folytatódik a balatonfüredi BalaPort szállodakomplexum kialakítása

A belsőépítészeti munkálatok zajlanak az épülő balatonfüredi BalaPort szállodakomplexumban, a létesítmény á
Elolvasom