Egész éves tilalom lépett életbe a Balaton mellett

Egész éves tilalom lépett életbe a Balaton mellett

Az ökológiailag kártékony, idegenhonos díszhalfélék elleni védelem jegyében telepítettek egynyaras csukákat a Hévíz-folyáson, melyeknek kifogására szigorú tilalom vonatkozik az érintett területeken egész évben.

“Sikeresen zártuk az év első haltelepítését! A mai napon, egynyaras csukákat telepítettünk a Hévíz-folyáson. Az idegenhonos díszhalfélék elleni védekezés miatt helyi tilalmat rendelünk el az alábbiakban részletezett módon.

Összesen, 295 kg egynyaras korú csukát helyeztünk ki a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszon.

Az említett mennyiséget leszákolva, vizes kosarak segítségével telepítettük be a a folyás mentén több helyszínen, figyelve a vízhőmérséklet kiegyenlítésére” – számolt be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a honlapján.

“Az alább beágyazott videóban részletesen elmagyarázzuk, hogy miért jelent ökológiai kockázatot a Hévíz-folyáson jelen lévő idegenhonos, inváziós díszhalfajok jelenléte. A védekezés részeként a gyérítő halászatokon túl valósult meg az említett csukatelepítés. Annak érdekében, hogy a csukák minél hatékonyabban végezhessék ‘dolgukat’, a Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendelünk el 2024. december 31-ig. Ennek értelmében a nevezett csatorna szakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos! Jelenleg ugyebár már zajlik a csuka fogási tilalma, néhány nap múlva pedig elkezdődik a május 1-ig tartó ragadozóhalfogási tilalom, amelyet a Balatoni Horgászrend szabályoz. Az ezt követő időszakban a jelen cikkben elrendelt új, helyi tilalmat a csatorna partján elhelyezett táblákon is fel fogjuk tüntetni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen. A horgászok megértését és együttműködését ez úton is köszönjük!” – olvasható a társaság közleményében.

Forrás: BALATONI HALGAZDÁLKODÁS / YoutubeForrás: balatonihal.hu
Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom