Egy völgy, három település, ezernyi kaland: ma kezdődik a Művészetek Völgye!

Egy völgy, három település, ezernyi kaland: ma kezdődik a Művészetek Völgye!

Óriás kék-sárga cirkuszi sátor Vigántpetenden, ahol találkoztunk Natival, vagyis Oszkó-Jakab Natáliával, a Művészetek Völgye Fesztivál főszervezőjével. Megbeszéltük, hogy csinálunk egy kis közös előzetes helyszínbejárást és közben ő mesél nekünk néhány kulisszatitkot a rendezvényről. A petendi langallóról egyből ejtünk néhány szót, amíg besétáltunk a sátor különleges, belülről csillagos égboltot mintázó ponyvája alá, ahol egyből le is szögezte Nati, hogy az állatokkal dolgozó cirkuszhoz természetesen az új cirkusznak nincsen semmilyen köze. Az itt látható műsorok fantasztikus kortárs tánc- és színművészeti előadásokat fognak majd felvonultatni, a közel 450 férőhelyes különleges helyszínen. A mai ünnepélyes megnyitó darab és felvonulás zárásaképpen is ide érkezik meg a számtalan hazai és külföldi színész, a helyi tehetségekkel karöltve, hogy méltón kezdhessük meg az elkövetkező 10 csodás összművészeti élménnyel teli napot.

 

 

Az elkövetkezendő másfél hétben 35 helyszín 1500 produkciójának lehetünk a részesei és vendégei, közel 100 vendéglátóhely ételei és italai közül válogathatunk és 192 kézműves kitelepülő portékáját csodálhatjuk meg lépten-nyomon az utcákon, udvarokban. A különböző tematikájú udvarok egymást érik a három kiemelt településen, hogy mindenki megtalálja vagy kipróbálhassa magát akár egy kézműves, cirkuszi workshop vagy a zöld udvarban. Ilyesfajta szabad és kreatív élményekre manapság akkora szüksége van az embereknek, mint egy falat kenyérre; nem véletlen fordul meg az esemény teljes ideje alatt majdnem 70 000 ember ezen a fesztiválon.

A Panoráma Nagyszínpadtól a Kőbányai színpadhoz tartó utunkon Nati arról is mesélt, hogy a Művészetek Völgye számukra szinte véget sem ér, már a következő év tárgyalásaiba, ötleteléseibe fognak bele: a fellépők nagy része már novemberre tisztázott, az utolsó jelentkezéseket pedig január elejéig fogadják. Nem csak a vendégek számára, hanem a produkciók körében is nagyon népszerű lehetőség itt megjelenni.

Persze annyi a program, a látnivaló és a téma, hogy ezer kérdésünk lett volna még, amiből párat már egy interjú keretén belül tettünk fel, hogy kielégítsük kíváncsiságunkat.

 

Megint eljött az a sokak által várt 10 nap, ami a művészetek szinte összes formáját felvonultatja egy helyen, annak a lehető leghitelesebb képviselőivel. Mesélnél kicsit a kezdetekről és hogy milyen változások történtek azóta? Milyen értékeket őriztek gyakorlatilag az első fesztivál óta?

A Művészetek Völgye 1989-ben Márta István ötlete alapján született meg és a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet szervezésében valósult meg. Egy színházi előadással indult minden, de a cél már akkor is az értékek bemutatása volt, a vidékfejlesztés és egy olyan művészeti esemény létrehozása, ami összeköt generációkat, a várost a faluval és bizsergetően új közösségi élményt ad. Közben eltelt harminc év, a Művészetek Völgye sokmindenen keresztül ment, alakult, és az utóbbi években mondhatjuk, hogy újra fénykorát éli. Az alapértékeket megőrizve igyekszünk évről évre megújulni és folyamatosan fejlődni.

 

Rengeteg helyszínnel várjátok most is a látogatókat. Segítenél kicsit elkalauzolni minket, hogy mit merre keressünk?

35 programhelyszínen közel 1500 programmal készülünk. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend az otthona a fesztiválnak, a három település terei, udvarai, épületei, intézményei alakulnak át ilyenkor fesztiválhelyszínekké. Így lehet az óvoda udvarán képzőművészettel ismerkedni, a tűzoltószertárban énekes workshopra jelentkezni vagy a templomokban komolyzenei koncertet hallgatni. A Művészetek Völgye egy csodálatosan színes kavalkádja a művészeti ágaknak és a művészetkedvelő közönségnek. Fellépnek hazai és nemzetközi előadók, ismert művészek és feltörekvő fiatalok, van zene, színház, irodalom, tánc, újcirkusz, zöld program. A weboldalunkon megtalálható minden program és érdemes letölteni a fesztivál alkalmazását is, amiben el is menthetjük a kedvenceinket. A műsorfüzetünkben külön bontást csináltunk a gyerekprogramoknak és vannak tematikus udvaraink. A népzene és néptánc iránt érdeklődőket várja a Folk Udvar és a Muharay Udvar, a jazz szerelmeseit a Harcsa Veronika Udvar és a Muflon Jazz Udvar. A világzene kedvelői számos koncertet találhatnak a Kocsor Házban, a könnyűzene rajongóit várja a Panoráma Színpad, a Kőbánya Udvar és a Hangfoglaló Udvar. A Kaláka Versudvarban irodalom és muzsika csodás összhangjával vár mindenkit Lackfi János és az idén 50 éves Kaláka, improszínházzal készül a Momentán Társulat. A tánc és újcirkusz iránt érdeklődők a Cirque du Tókertben találhatnak izgalmas programokat. A Művészetek Völgye könnyűzenei nagyszínpada, a Panoráma Színpad vendége less a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen. Fellép a Boban Markovic Orkestar, vendégük Palya Bea lesz. A hazai kedvencek közül színpadra lép az Anna and the Barbies, a Quimby, a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar. Lesz Random Trip és Hiperkarma, koncertet ad a Péterfy Bori & Love Band, a Margaret Island, a Kiscsillag, a 30Y, az Elefánt, a Vad Fruttik és az Irie Maffia. Fellép Dés László, vendége Básti Juli lesz, a Budapest Bár koncertjén Behumi Dóri, Kiss Tibi, Németh Juci és Tóth Vera énekelnek majd. A Völgylakók egy igazán egyedülálló jubileumi program részesei lehetnek: 10. Születésnapját ünnepli Szabó Balázs Bandája, ennek örömére a Modern Art Orchestrával közösen rendhagyó koncertet adnak. És ez még mindig csak ízelítő. 🙂

 

 

Minden évben van véradási lehetőség a fesztiválon, idén is készülhetnek rá a lelkes véradók?

Természetesen idén is várja a Vöröskereszt a lelkes jelentkezőket, három helyszínen is. Kapolcson minden nap a tornateremben, július 20-án és 21-én az Édes Rózám parkolójában, valamint Taliándörögdön július 20-án és 27-én az orvosi rendelőben. Nagyon büszkék vagyunk a Művészetek Völgye látogatóira, minden évben rengetegen adnak vért. Mi ezt napijeggyel háláljuk meg.

 

A környezettudatosság mostanában égető kérdés. Ti erre már régóta nagy figyelmet fordítatok és van egy külön “zöld udvarotok” is?

A Művészetek Völgye kezdetektől zöld fesztivál és a Művészetek Zöldje udvar is minden évben jelen van. Több zöld szervezet összefogásával valósul meg, itt a fesztivál tíz napja alatt végig a fenntarthatóság, a környezet- és természetvédelem kapja a főszerepet.

Megtudhatjuk milyen hatással van a kánikula az emberi szervezetre, hogy milyen termékekben van pálmaolaj, hogy milyen hatása van a mikroműanyagoknak, hogy hogyan lehetnek hulladékmentesek a hétköznapok, hogy milyen az ideális táplálkozás, amivel megmenthetjük a világot, hogy milyen a XXI. századi elvárásoknak megfelelő otthon, hogy mi rejlik a mobiltelefonokban és mi az, amit a klímaváltozásról feltétlenül tudni kell. Emellett az udvarban megtalálható szervezetek szeretnék közelebb hozni a természetet a látogatókhoz, hisz amit ismerünk, azt már jobban a magunkénak érezzük, amit a magunkénak érzünk, arra jobban vigyázunk. Részt vehetünk madarászáson, növényismereti sétán és geotúrán, megismerhetjük a vulkánok titkait és a barlangászok világát, kézműves foglalkozásokon hasznosíthatjuk a műanyag hulladékokat. Az udvar záróprogramjaként július 28-án 14.00-kor Varga Livius (Quimby, A kutya vacsorája) közönségtalálkozóval és természetfilm vetítéssel várja a látogatókat.

A Művészetek Zöldje udvaron túl, további udvarok is szerveznek zöld programokat.

 

Úgy hallottam a szállás szervezésben is különleges segítségetek van! A későn ébredőknek tudtok még akár most is segíteni megoldani ezt a kérdést?

Három fantasztikus kemping várja a látogatókat, a Ferde Kemping, a Glamp-Inn és a Napfény Kemping. Itt még van szállás, le lehet csapni a sátorhelyekre! 🙂

 

Milyen tanáccsal látnád el azokat, akik most látogatnak el először hozzátok és a rengeteg program közül azt sem tudják mit nézzenek meg, járjanak végig?

Mindenképpen nézzék át a programokat, mi az, ami érdekli őket, érdemes előre listát készíteni és felkészülni arra, hogy az egész borulni fog. A Völgyben mindig alakulnak a dolgok és a helyszínen sok-sok váratlan élménnyel leszünk gazdagabbak minden évben. Szóval az első Völgyezőknek azt tanácsolom, hogy engedjék el az elvárásokat, kövessék a megérzéseiket és érezzék nagyon jól magukat!

 

Menjünk és fedezzük fel együtt a Művészetek Völgye kalandos, bohém és művészi udvarait, produkcióit, mert utána újabb egy évet várhatunk majd rá! ?

Kapcsolódó

Bejelentették a 2021-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit!

Bejelentették a 2021-es, 9. Paloznaki Jazzpiknik headlinereit! A jövő évi balatoni fesztiválszezonban júliu
Elolvasom

A Strand AllStars igazi ünnepet kíván

Különleges karácsonyi ajándékkal készült a STRAND fesztivál: a szervezők kérésére újra összeállt a Lábas Vi
Elolvasom

Mi lesz a fesztiválok sorsa 2021-ben? – a veszprémi Music Hungary Koferencián jártunk

Biztosan a Veszprémben tartott VIII. Music Hungary Konferencia volt egy időre az ország utolsó rendezvénye,
Elolvasom