Milyen szél várható? – avagy bepillantás a Kékszalagon induló hajósok napjaiba

Milyen szél várható? – avagy bepillantás a Kékszalagon induló hajósok napjaiba

„Jó szelet!” – hallhatja gyakran a járókelő a balatoni kikötők környékén. A vitorlázók ezzel a mondattal kívánnak jó utat egymásnak, hiszen a vitorláshajó szél nélkül annyit ér, mint egy autó benzin nélkül. Ez döntően befolyásolja az adott évi Kékszalag kimenetelét és időbeli hosszát is.

A mai napon, július 18-án reggel 9 órakor, 3-4 csomós délkeleti szélben elrajtolt az 51. Kékszalag mezőnye. Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyén 561 hajó vágott neki a 48 órás küzdelemnek, ami hagyományosan Balatonfüredről indul, majd Balatonkenesét, Siófokot és Keszthelyet érintve tér vissza a Tagore sétány előtti vízfelületen kihelyezett célvonalhoz.

A hazai és nemzetközi hajós társadalmat minden évben megmozgató esemény több szempontból is hatalmas kihívást jelent a versenyzőknek. A hajók technikai felszereltségén túl folyamatos koncentrációt igényel az időjárási viszonyok követése, az elengedhetetlen vitorlázó tudás és a megfelelő taktika kialakítása. A felkészülés fontos része a várható szélerősség és szélirány folyamatos követése, ami kevés szél esetén meglehetősen hosszú versenyt jelenthet. Ugyanakkor, aki vitorlázásra adja a fejét az pontosan tudja, hogy ebben a sportban egy dolog állandó, ez pedig maga a változás. A felkészülésről Gábor mesél Nektek el még pár részletet:

 

Kormányosunk, Gábor mesél kicsit a Kékszalagról. ?Tééényleg nagyon izgalmas dolgokkal készülünk nektek a következő napokban… ?

Posted by We Love Sailing on Wednesday, July 17, 2019

 

Ugyanakkor a verseny nem csak maguknak a hajósoknak nagy élmény, hiszen a Kékszalag idején a partról nézelődők elképesztő számú vitorláshajót láthatnak a Balaton teljes területén egészen szombat reggelig. A lenyűgöző látványon túl azonban keveseknek van lehetősége bepillantást nyerni a verseny igazi hangulatába, ezért a We Love Sailing csapata a Facebook oldalán folyamatosan közvetíti a verseny legizgalmasabb részleteit, élőben a versenyhajójuk fedélzetéről.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan is néz ki egy igazi versenyhajó belseje, milyen ételeket visznek magukkal a hajósok, illetve hogyan készülnek fel a részvevők fizikálisan és mentálisan is az 51. Kékszalagra, akkor kövessétek a We Love Sailing csapat bejegyzéseit, illetve még többet megtudhattok a www.welovesailing.hu oldalon és bemutatkozó cikkünkben; folyamatosan frissülő tartalmaikat pedig követhetitek a Facebook és Instagram oldalukon, valamint a Balaton.hu vitorlás rovatában.

 

Hajrá We Love Sailing! 

Hirdetés

Kapcsolódó

Bronzérmet szerzett a magyar vitorlás válogatott!

A magyar csapat dobogóra állt az SSL Gold Cup 2. tesztversenyén! A Svájcban megrendezett nagyhajós meg
Elolvasom

Hirdetés

Ittas állapotban futott homokpadra egy hajós a balatonlellei kikötőnél

A Fonyódi Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt nyújtott be vádiratot egy budape
Elolvasom

Új kikötőhelyeket adnak át a megújuló BFYC-ben

Lezárult a bővítési munkák első szakasza, tavaszra pedig már teljes kiépítettséggel várja a 81 új hajóhely
Elolvasom