Elkészült a füredi tudáscentrum

Átadásra került a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tudáscentruma Balatonfüreden. A több száz hallgatói férőhellyel bíró, mintegy kétezer négyzetméteres komplexum a felsőoktatás mellett gyakorlati képzések és kutatások otthonául is szolgál majd – olvasható a település honlapján.

A balatonfüredi tudáscentrum a Műegyetem első, Budapesten kívüli campusa. A komplexum több száz hallgatót tud fogadni, és 30 fős kutatói-adminisztrációs kapacitással rendelkezik. Kilenc oktató és négy kutató helyiség, előadótermek, tárgyalók valamint közel háromszáz hallgatói munkaállomás várja az ideérkezőket. A cél az, hogy a térségi vállalatok hozzáférjenek ugyanahhoz a tudáshoz, mintha valamelyik nagy egyetemi központ közelében működnének.

Hankó Balázs, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az átadó ünnepségen úgy fogalmazott: a füredi tudáscentrum a korszerű felsőoktatási képzés megtestesítője.
– Felnőtt- és szakképzés működik majd itt együtt, az egyetem és a gazdasági szféra szereplői lépnek kapcsolatba, de az intézmény nyitott a térség vállalkozásai felé is – fogalmazott.

Dr. Czigány Tibor, a BME rektora hangsúlyozta: az épület kész, most tartalommal kell megtölteni. A cél az, hogy a térség és az ország számára új szakembereket és új innovációs eredményeket nyújtson a centrum – vélekedett.

Kotán Attila a BME kancellárja kiemelte: a tudáscentrum élvonalbeli képzést nyújt majd, a gyakorlati oktatás mellett a kutatásokra is nagy figyelmet fordítanak.
A BME Science Park programjának keretében megvalósult füredi tudásközpontban felsőoktatási képzéseket, szakképzéseket, nyáron középiskolásoknak ágazati táborokat, versenyeket tartanak majd. Tűszerű, gyakorlatorientált képzések lesznek itt elérhetők, amelyek élénkítik a régió gazdasági potenciálját és enyhítik a szakemberhiányt is.

– Új jövőképet ad a városnak a tudáscentrum. Az intézmény létrehozása mérföldkő Balatonfüred gazdasági életében, egész éves foglalkoztatást is nyújt. 12 éve kezdtük el a város innovációs környezetének kialakítását, most ez egy fontos állomás, hiszen nem függhetünk kizárólag egyetlen gazdasági ágazattól, a turizmustól – vélekedett Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: reményei szerint hamarosan elkezdődhet a Lóczy program megvalósítása is, ami tovább erősítheti a tudáscentrum működését.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője szerint a világszínvonalú épület az egész megyének új lehetőségeket teremt majd.
– A beruházás akkor lesz teljes, ha egy kollégiumot is tudunk ide építeni, nagyon bízom benne, hogy ezt is meg tudjuk valósítani – fogalmazott.

Az Európai Unió 1,9 milliárd forintos támogatásából megvalósuló beruházást az egyetem saját forrásaival és az önkormányzat saját eszközeivel egészítette ki. A Fürdő utcai Rendszertudományi Innovációs Központ mellett álló tudáscentrum építése tavaly márciusban kezdődött. A BME önálló szervezeti egységeként működő tudáscentrum egyszerre tudja kiszolgálni a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttképzés és a környékbeli vállalkozók igényeit.



Forrás: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vasárnapra

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye terü
Elolvasom

Csütörtökön bezár a NAV balatonfüredi ügyfélszolgálata

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága balatonfüredi ügyfélszolgálata 2023. december 14-től zár
Elolvasom

Balatoni vitorlásverseny hozta el a fair play díjat a Gyöngy Sailing Teamnek

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüsté
Elolvasom