Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni panorámák szerelmeseinek rendelkezésére. A 406 méteres magaslat tulajdonképpen a Balaton-felvidék és a Bakony ritka keresztmetszeteinek egyike, ahonnét remek kilátás tárul a terület természeti kincseire.

Szinte csak egy kőhajításnyira kell letérnünk az Országos Kéktúra vonaláról, hogy a Kő orrára kapaszkodhassunk fel egy füves domboldalon, melynek szoknyáján szőlőstelkek és víkendházak sorakoznak. Ezekről a lankákról vethetjük pillantásunk a párját ritkító tájképre, ahol a legendás tanúhegyek lágy domborzata mesél a térség geológiai múltjáról.

A domb legmagasabb pontján egy nemzeti színű pad várja a távolba merengő, fáradt kirándulókat. Az Öreg-erdő belsejében pedig egy magányos akácosra lelünk, amelyből bazaltcsonkok merednek elő. Feltehetően innen ered a kilátópont neve is. A bazalt az egész környék jellegzetes kőzete, amely a földtörténeti korokkal ezelőtti vulkanikus aktivitás mementója.

A Lesencefalu-szőlőhegy buszmegállóból a Kéktúra mentén haladva egy rövidebb, negyedórás séta alatt meg is mászhatjuk a dombot és még a horribilis szintkülönbségektől sem kell tartanunk, de akár a szomszédos település, Várvölgy felől is megközelíthető egy szőlők, borospincék és présházak között kanyargó ösvényen.Fotó: afuzet.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Mos
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Márton püspök-templom, Óbudavár

A csalóka nevű Óbudavár a Balatonfüredi járásban, a tótól mindössze nyolc kilométerre fekszik a mesébe illő
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza
Elolvasom