Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

A szivattyúk napjainkban már nélkülözhetetlen elemei egy korszerű fűtési rendszernek. Nem volt ez mindig így. Azonban a 30-40 évvel ezelőtt oly népszerű gravitációs fűtések kora már rég lejárt. Szabályozhatatlan, nagy vízmennyiségek keringtek ezekben a rendszerekben lassan, de biztosan. Talán sokunk gyerekkorából ismert amikor téli estéken kikellett nyitni az ablakot, mert 40 °C volt már a házban. A hatalmas víztömeg és a tagos radiátorok ontották magukból a meleget. Mindez az amúgy is jó meleg dunna alatt már vetekedett az üvegházak forróságával.

Majd jött a „csodafegyver” a földgáz.  A gázhálózat rohamos terjedésével megérkeztek a gázkazánok és velük együtt a fűtési keringtető szivattyúk is. Már nem kellettek 2”-os fűtési gerincvezetékek, hogy a víz megtudjon fordulni a rendszerbe. A szivattyúknak köszönhetően bőven elég volt az 1”-os vezeték, a szivattyú pikk-pakk átkergette a vizet a radiátorokon. A jelentősen kisebb fűtendő víztömegnek, a jó szabályozhatóságnak köszönhetően a gázkazános rendszerek már sokkal energiatakarékosabbak voltak elődjeiknél, de közelébe se érnek a mai kondenzációs gázkazán és korszerű kis fogyasztású ERP szabványnak megfelelő szivattyú kombójának. A csövek bekerültek a padlóba és még vékonyabbak lettek, az épített kémények feleslegessé váltak, a szivattyúk soha nem látott pár wattos teljesítménnyel is kiválóan teljesítik feladatukat. De minek is köszönhető, hogy a szivattyúk ilyen mértékben energiatakarékosak lettek? Ezt az alábbiakban részletezzük.

Mit is tud pontosan egy fűtési keringtető szivattyú?

  • – Olyan eszköz, mely forgó alkatrésze által képes biztosítani a szükséges energiát a folyadékszállításhoz.
  • – Egy jól megválasztott szivattyú akár 20%-kal is képes csökkenteni az energiafelhasználást.
  • – Ennek az egységnek a feladata eljuttatni (keringtetni) a kazántól a hőleadó egységig a felfűtött vizet.
  • – A legtöbb típus a fűtési rendszeren kívül hűtési rendszerekhez is alkalmazható.
  • – A mai modellek már könnyedén automatizálhatók: teljesítményvezérléssel, üzemmódválasztási-lehetőséggel, és könnyű szabályozhatósággal rendelkeznek.

Egy megfelelően méretezett és telepített elektronikus vezérlésű nedvestengelyű keringtető szivattyú folyamatosan képes biztosítani a megfelelő tömegáramot. Kisebb zajszint mellett, magasabb kényelmi komfortot szavatol, ezen kívül jelentős mértékben csökkenti rendszerünk üzemeltetési költségét. A legtöbb keringtető szivattyú önálló védelemmel rendelkezik túlterhelés, fáziskimaradás, túl magas hőmérséklet és túl magas/alacsony tápfeszültség ellen. Így üzemeltetésük teljesen biztonságos.

Hogyan válasszunk fűtési keringtető szivattyú?

Mivel fűtési rendszerünk megbízható működtetése forog kockán, így mindenképpen érdemes nagymúltú, megbízható gyártó termékét választani. Webáruházunkban DAB, Grundfos és Wilo modelleket kínálunk, melyeket egytől-egyig tökéletes alapanyag, megbízható működés és könnyű szabályozhatóság jellemez. Mivel a szivattyúk magyarországi szervizhálózattal rendelkeznek, a téli napokon sem kerülhetünk hosszútávon kellemetlen helyzetbe.

fűtési keringtető szivattyúk automatikus szabályozási funkciói pénztárcánkat is kímélik, így még rövid távon is szinte azonnal nyerünk velük, akkor is, ha picit nagyobb összeget fordítottunk a beruházásra. Az állandómágneses motor és nyomáskülönbség szabályozási funkció folyamatosan a rendszer pillanatnyi igényéhez igazítja a teljesítményt, így az energiatakarékosabb működés garantáltan szavatolt.

Ezen kívül persze ott vannak az olyan gyakorlati kérdések is, mint a:

  • – tömegáram kiszámítása: berendezésünk egy adott egységre szivattyúzott térfogatának a kiszámítása
  • – emelési magasság kiszámítása: annak a magasságnak a meghatározása, amelyre a szivattyú képes felelemelni a továbbított folyadékot

melyeket jobb, ha szakemberre bízunk, amennyiben egy valóban energiatakarékos rendszert szeretnénk.

Egyes szivattyúknál hasznos funkció a 10 perces automatikus légtelenítési program – melynek végeztével a szivattyú beavatkozás nélkül visszaáll a korábban beállított szabályozási módba. Vannak olyan modellek is, melyek telefonos applikációval rendelkeznek, így bárhonnan könnyedén megvalósítható radiátoros-, vagy padlófűtési rendszerünk hidraulikai beszabályozása.

A Gépész Webáruház kínálatunkban számos márka és teljesítmény közül választhat – vásárlás előtt mindenképpen kérje ki szakember segítségét, vagy keresse szakértő – műszaki tanácsadó kollégánkat.

Hirdetés

Kapcsolódó

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom

Hirdetés

Költöztetés és raktározás egyben? Persze!

Vannak olyan esetek, amikor a költöztetés és a raktározás igénye kéz a kézben járnak. Ekkor érdemes olyan c
Elolvasom

Minek köszönhetik népszerűségüket a salátázók?

Bár a hagyományos éttermek, illetve a gyorséttermek népszerűsége továbbra is töretlen, a piacon az utóbbi é
Elolvasom