Hogyan fejleszthető az analógiás gondolkodás gyerekeknél?

A gyerekek és talán kicsit a felnőttek számára a legnagyobb félelem az iskolában a matematika irányába van. Pedig ennek nem kéne így lennie, csak a gyerekeknek hiányoznak a megfelelő alapok.
A matematikához szorosan kapcsolódó, úgynevezett analógiás gondolkodás fontosságáról és fejlesztéséről olvashattok most a Játékliget segítségével.

Az analógiás gondolkodás

Ez a fajta gondolkodásmód a tapasztalatokon alapszik. Ilyen például, hogy ha megszúrt minket egy méhecske, akkor legközelebb távol tartjuk magunkat a darazsaktól is, hiszen sárga-fekete valami csípett meg. Ha a matematikára szeretnénk ráhúzni, akkor ha tudjuk, hogy 3 után 4 jön, akkor össze tudjuk kötni, hogy 23 után 24, 73 után 74 következik. Ez nagyon sok matematikai művelet alapja.

Az iskolaérettségi feladatok között is több erre a készségre irányul, hiszen a tanulás alapja. Amikor valamilyen ismeretlen dologgal, tárggyal találkozunk, mindig valamilyen ismerős dologhoz próbáljuk kötni addigi ismereteink alapján.

Ilyen például a hintaszék esete is. A gyerekek anélkül meg tudják mondani, hogy mire való az adott tárgy, hogy valaki elmagyarázta volna nekik. Láttak már széket, tudják mire való, illetve ültek már hintalovon, amiről emlékeznek, hogy ugyanolyan a lába, mint a hintaszéké, így össze tudják rakni, hogy mire való az a tárgy.

Mihez van szükség az analógiás gondolkodásra?

Már írtuk, hogy a matematika számos ágának megértéséhez elengedhetetlen az analógiás gondolkodás jó működése. De számtalan példát találunk akár a szövegértési feladatoknál is. Az ellentétpárok gyűjtése is ezen alapszik. A fogalomalkotás és kategorizálás szintén. Ahhoz, hogy tapasztalatok alapján meg tudja mondani egy gyerek, hogy az egér állat, miután megtudta, hogy a macska és a kutya is, szükséges ez a fajta gondolkodás. A párosítójátékok, ahol az állatokat kicsinyeikkel kell párba állítani, vagy az állatokat otthonaikkal, szintén ezt a készséget igénylik.

Az analógiás gondolkodás fejlesztése

Azt már látjuk, hogy egy nagyon fontos területről van szó, most azt is megtudhatjuk, hogyan tudjuk fejleszteni. Ma már lehet kapni kifejezetten ezt a területet segítő termékeket, a Játékligetnél is számtalan fejlesztőjáték közül választhatunk. Ilyen például a Képkártyák – Keresd a párját vagy az Előtte, utána – fejlesztő Akros.

Természetesen készíthetünk otthon is játékokat. A legegyszerűbb, ha kakukktojást kell keresni, például állatok között. Másik nagyon egyszerű ötlet a mondatbefejezős játék, amikor elkezdünk egy mondatot, a gyermeknek pedig be kell fejeznie. Ezek általában ellentétpárokra alapulnak.

Az analógiás gondolkodást érdemes óvodáskorban fejleszteni a kicsiknél, hiszen több készség is ezen alapszik, nem utolsósorban pedig a matematika megértéséhez nagyon sokat tesz hozzá.

Hirdetés

Kapcsolódó

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom

Hirdetés

Költöztetés és raktározás egyben? Persze!

Vannak olyan esetek, amikor a költöztetés és a raktározás igénye kéz a kézben járnak. Ekkor érdemes olyan c
Elolvasom

Minek köszönhetik népszerűségüket a salátázók?

Bár a hagyományos éttermek, illetve a gyorséttermek népszerűsége továbbra is töretlen, a piacon az utóbbi é
Elolvasom