Mit érdemes tudni a melanómáról?

Mit érdemes tudni a melanómáról?

Tudta, hogy a fehér bőrű nők esetében 24, azaz huszonnégyszeresére emelkedett a bőrrák előfordulása? Sőt, a fehér bőrű férfiak esetében is négy és félszerese, az előző évtizedekhez képest!

Változnak a környezeti hatások, például nyaranta fokozatosan egyre melegebb és melegebb van. Van, aki úgy gondolkodik, hogy ennek ellenére nem használ naptejet, minek az, nem napozik, csak dolgozni megy. S aki így gondolkodik, nem jut eszébe, hogy milyen felelőtlen a saját testével szemben!

Pár szóban a bőrrákról

A melanóma, azaz bőrrák a középkorú emberek betegsége. Többnyire negyven-negyvenötéves korban diagnosztizálják a legtöbb ilyen betegséget. A bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú elváltozást takar. Leggyakrabban a már meglévő anyajegyek hívják fel a figyelmet a problémára. Ahhoz, hogy a kórt hamar felismerje és elcsípje, s megelőzze a súlyos betegség kialakulását, érdemes otthon önvizsgálatot tartani.

Mit keressen az önvizsgálat során?

A testén lévő anyajegyeket figyelje meg! Az első szempont, hogy változtak, növekedtek-e bármennyit az évek során? Érdemes megnézni, mennyire szabálytalan az anyajegy kiterjedése? Van-e benne úgynevezett göb, vagyis pici dudor? A harmadik dolog, amit meg kell figyelnünk, éles-e az anyajegy határa, vagy esetleg elmosódott? Milyen a színe? Egységes színű, vagy különböző árnyalatai vannak? Ha van a testén hat milliméternél nagyobb anyajegy, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni: a leggyakrabban ilyenekből alakul ki melanoma.

Mit tegyen, ha talált a testén valamilyen elváltozást?

A technológiai fejlődésnek hála manapság ahhoz, hogy a szakemberek diagnózist állítsanak fel, már nagyon komoly eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ha elmegy a CMC Déli Klinika bőrgyógyászatára a bőrrák kiszűrése vagy esetleges diagnosztizálása végett, ott a mesterséges intelligenciát is igénybe vevő szűrésben lesz része. A Klinikán teljes bőrtérképet készítenek, amit szükség esetén száznegyvenszeres nagyítással vizsgálnak meg. 

Az ide látogató a szakértői véleményezésen kívül másodvéleményt is kap: a mesterséges intelligencia segítségével lefuttatják az eredményt az adatbázisban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy számos, nemzetközi szinten betáplált vizsgálati eredménnyel vetik össze az Ön testi elváltozását. E rendszernek köszönhetően az orvosoknak sokkal precízebb diagnózis felállítására van lehetőségük.

Ezek után, ha szükség van rájuk, a Klinika szakemberei elvégzik a további beavatkozásokat, eltávolítják azokat a pigmenttermelő sejteket, amelyek veszélyesek lehetnek az Ön számára. Az eltávolított sejteket elküldik szövettani vizsgálatra, és amennyiben az elkerülhetetlen, további kezeléseket írnak elő. Ha nincs további teendő, a gép memóriája tárolja a teljes bőrtérképet, így kontrollvizsgálatok alkalmával az esetleges új leleteket össze tudják vetni a korábbiakkal.

Az egészség a legfontosabb, meggondolandó, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai eljárásoknak vessük alá magunkat. Ha Ön is így gondolja, látogassa meg a CMC Déli Klinikát, ahol biztos kezekben tudhatja magát!

Hirdetés

Kapcsolódó

Túra a Dolomitokban a legszebb panorámáért

A tapasztalt túrázók rengeteg olyan helyet fel tudnak sorolni, amelyen megfordultak, de egyöntetűen állítjá
Elolvasom

Hirdetés

Trambulinok árai, és amit tartalmaznak

Az, hogy a trambulinozás világszerte kedvelt időtöltés, egyértelmű. Korosztálytól függetlenül egyre több em
Elolvasom

Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

A szivattyúk napjainkban már nélkülözhetetlen elemei egy korszerű fűtési rendszernek. Nem volt ez mindig íg
Elolvasom