Ezen a héten jön a II. KŐFESZT – A SZABAD TÁNCHÁZ

4 nap, 8 település, mintegy 100 program, több száz táncos, muzsikus és énekes, több ezer vendég.


Számokban ez a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által szervezett, II. Kőfeszt – A Szabad Táncház. De ennél sokkal több, hagyományőrzés, tisztelgés, örömzene, örömtánc.

A tavalyi nagysikerű (7. 500 látogató) premier után második alkalommal is a Káli-medence falvai adnak Pünkösdkor otthont ennek a különleges, nem mindennapi eseménynek.
ahol a kalotaszegi, széki, szatmári, mezőségi, gyimesi, vajdaszentiványi, felcsíki és szászcsávási muzsika csendül fel, melyeken a legjobb tánctanárok vezetésével lehet elsajátítani a tánclépéseket, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki részese lehessen a zenének és a táncnak.

A Kőfeszt – A szabad táncház hagyományőrzés, hiszen a vendégek között ott lesznek azok az idős mesterek, akik még őrzik az eredeti forrást, akiktől megtiszteltetés tanulni, de itt lesznek a fiatalok is, akik nem hagyják, hogy a magyar népzene, néptánc feledésbe merüljön. Eljön a Feketelakról Füstös János, Ördöngösfüzesről Hideg Anna, Magyarszovátból Dezső Erzsébet és Dezső Ilona, Gyimesfelsőlokból Tankó Eszter, Székről Filep Pál Márton, a Magyarpalatkai Banda, a Szászcsávási banda és Kalotaszegről a Veszélyes banda.

A Kőfeszt – A szabad táncház egyben tisztelgés is az ősök és azok előtt, akik már nem lehetnek köztünk. A rendezvény első napján megemlékezünk a közelmúltban elhunyt Lengyel László „Türei” előtt, a Folkmozik keretein belül pedig – filmjeiken keresztül – Szomjas Györgyre és Halmos Bélára emlékezünk.

A Kőfeszt– A szabad táncház örömzene és örömtánc, mindemellett tanítás is. A produkciók jelentős részének az akusztikai hangzásban van az ereje. A tánc mindig az elvégzett munka jutalma volt a falvak, tájegységek hagyományában. És ha a pünkösdöt ünnepnek, jutalomnak tekintjük, akkor ez itt hatványozottan igaz.

Az esemény egyben befogadó is, hiszen a Magyar Zene Háza itt mutatja be a Magyarpalatkai banda koncertjét, de a KKKA Irodalmi és Képzőművészeti klubjai is önálló programelemmel jelentkeznek.

A rendezvény tánctanárai Berecz István, Hajdú Flórián és Sosovicza Fanni, Kádár Ignác és Nagypál Anett, Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske, valamint Csúri Ákos. Az énekeket Hideg Anna, Tankó Eszter. Dezső Erzsébet és Ilona, Fábián Éva, Dövényi Gergely, Navratil Andrea, Sőregi Anna, Somogyi Eszter és Nyitrai Marianna tanítja. Muzsikál az Üsztürü, Bajkó, Naszály, Erdőfű zenekar, Pál István Szalonna és bandája, Filep Pál Márton (Szék), a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, a Kalász banda, a Veszélyes banda, a Szászcsávási banda, a BorFolk és Mihó Attila. Táncegyüttesként Szabó. Csaba vezetésével a Tördemic táncegyüttes vesz rész, míg a nyitótáncot az abszolút amatőrökből és kezdőkből álló, a magyar néptánc iránti szerelemből és érdeklődésből munka után próbákra járó TITITÁ Táncműhely járja.

Minden rendezvényt kézműves-foglalkozás kísér, amelyen kosárfonástól a nemezelésen, faragáson, gyöngyfűzésen át a népviseletes baba készítéséig mindent csinálhat gyermek és felnőtt egyaránt.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat, a MOL- ÚJ EURÓPA ALAPÍTVÁNY és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat támogatásának köszönhetően a – családi programnak is kitűnő – rendezvény minden programja ingyen látogatható.
„Itt a muzsika, a tánc természetes közegében van és fontos, hogy nemcsak hagyományainkat, hanem emberi életeket és sorsokat is megismerhetünk. Mindenki azt csinálja, amit szeret. Nincsenek olyan szabályok, ami miatt az ember azt érezné, hogy nincs a helyén” – Pál István, „Szalonna”.

Kapcsolódó

Június végén indul a Magyar Tavak Fesztiválja

Az idén június 28-án és 29-én a Velencei-tónál indul immár negyedik alkalommal a Magyar Tavak Fesztiválja,
Elolvasom

Dílerét késelte meg egy férfi Veszprémben

A bajba jutott kábítószer-kereskedőnek sikerült elmenekülnie a helyszínről. - - A Veszprém Vármegyei
Elolvasom

Osztrák rendőrök fogták el a veszprémi, emberöléssel gyanúsított férfit

A tettest az osztrák hatóság kerítette kézre európai elfogatóparancs alapján. - - A veszprémi rendőr
Elolvasom