Ezért fontos a páratartalmat mindig ideális szinten tartani

Amikor a belélegzett levegő egészségügyi hatásait vesszük sorra, sokszor csupán a nemkívánatos összetevőkre gondolunk. A légtérben szálló vírusokat, baktréiumokat, gombákat valóban jó, ha semlegesítjük a zárt terekben.

Azonban a kórokozók és egyéb szemcsék mellett van még néhány olyan tényező, amely befolyásolja a közérzetünket. Ezek egyike a helyiségek hőmérséklete és a beltéri levegőben tárolt nedvesség szintje. Az utóbbi épp olyan fontos, mint a kellemes hőérzetünk.

A páratartalom optimális szintje

A páratartalom szintje megmutatja nekünk, hogy mennyi vizet tárol a levegő. Ez a mérték hazánkban és a kontinentális éghajlaton ideális esetben 45-55%. Ez az a páratartalom, amely élettani szempontból a legmegfelelőbb számunkra.

Azonban a zárt légtérben tárolt nedvesség szintje megváltozhat, ha nem figyelünk oda. Ha túl sok vizet használunk a mindennapokban, akkor ez a levegőben is megemeli a páratartalmat. Ha túl sokat szellőztetünk, akkor viszont csökken a víz mértéke a légtérben. Az Airfresh páramentesítői segítenek ennek megelőzésében.

A magas páratartalom következményei

Amikor a levegőben túl sok az eltárolt nedvesség, akkor egy idő után kondenzálódik, vagyis kicsapódik a víz. Ez akkor fordul elő, ha eléri a levegő a harmatponti hőmérsékletet. Mivel ez a megszokott szobahőmérsékletnél alacsonyabb, így ez a hidegebb felületeken történik meg.

Ezek a területek jellemzően a sarkok, ahol az épület szerkezeti elemei találkoznak, pl. a fugák a csempék között vagy a vízvezeték csöveinek a közelében. Ugyancsak hűvösebbek a nem jól szigetelt falfelületek. Ha ezeken a helyeken kicsapódik a pára, akkor szinte biztos, hogy hamarosan megjelenik a penész is.

Előzzük meg a penészt páramentesítővel

A penészgomba csúf, fekete foltjainak nedves, nyirkos környezetre van szüksége a megtelepedéshez és a szaporodáshoz. Mivel a magas páratartalom miatt lecsapódó víz megteremti ezeket a feltételeket, oda kell figyelnünk a megelőzésre. A penészgomba ugyanis nem csupán az otthonunk megjelenését befolyásolja negatívan.

Az egészségünk megőrzése szempontjából is érdekünk, hogy megelőzzük a fekete penész megjelenését. A leghatékonyabban egy páramentesítővel vehetjük elejét a penészedésnek a zárt terekben. Ezek a készülékek lecsapolják a felesleges nedvességet a levegőből és összegyűjtik azt. Ezáltal nem reked meg nagymértékű nedvesség a légtérben, így ki sem tud csapódni.

A túl száraz levegőt is érdemes elkerülni

Nem csupán a túlzott mértékű páratartalmat szükséges megakadályoznunk, ha szeretnénk jól érezni magunkat az otthonunkban. Ha túl kevés a víz a légtérben, akkor szükséges pótolnunk, hogy elkerüljük a különféle panaszokat.

Mérsékeljük a túlzott klímahasználatot és a szellőztetést, hiszen ezek is száríthatják a levegőt. A leghatékonyabb azonban egy párásító készülék, amely optimális szintre emeli a páratartalmat a lakásban.

Kapcsolódó

Ami előnyt jelenthet a kerti permetező beszerzése kapcsán

Melyek azok a tényezők és sajátosságok, amelyek a kerti permetező célzott beszerzének érdekében fontosnak s
Elolvasom

Ideális kiegészítők modern hőszigetelő rendszerek kiépítéséhez

A megfelelő szaktudás, a minőségi alapanyagok mit sem érnek, ha nem állnak rendelkezésünkre további hasznos
Elolvasom

Minden, amit a szakításról tudni kell

Egy szakítás soha sem egyszerű, hiszen akár az vagy, aki menni akar, akár az, akit elhagynak, mindenképpen
Elolvasom