Így altathatod el pikk-pakk a kisbabádat!

Anyukák, apukák, legyünk őszinték egy pillanatra! Egy kisbaba elaltatása csak a mások által elmesélt történetekben szép és meghitt! Legalábbis sokan gondolják így. Nem véletlenül, sokan ugyanis nem ismerik azt a néhány aranyszabályt, amelyek néhány nap alatt szinte az összes altatási problémát képesek megszüntetni.

Ezeket a szabályokat már a kicsi születésekor érdemes bevezetni azért, hogy a baba hamar hozzászokjon.

Mik azok a fontos szabályok, amelyekről sokan megfeledkeznek?

Először is, ha nem akar elaludni a kicsi, akkor bizony valami gond lehet, amelyet ellenőrizni kell. Lehet, hogy csak azért nem tud elszenderedni, mert éhes, vagy épp mert tele van a pelusa. Az is esélyes, hogy valami kényelmetlen körülötte: felgyűrődött a felsője, lehúzódott a nadrágja, összegyűrődött alatta a lepedő, vagy nincs jól betakarva. Az is lehetséges, hogy olyan illatot érez, ami nem tetszik neki. Ezek mind ellehetetlenítik a kicsi számára, hogy elaludjon.

Másrészről nagyon fontos, hogy a kicsi pocakja tele legyen, hiszen a jóllakottság altató hatású. Ahhoz, hogy az etetés ne merítsen ki Téged, az kell, hogy használj egy szopipárnát. Ha még nem hallottál erről a kényelmes kiegészítőről, és kisbabád még úton van, akkor nagy szerencséd van. A Peekabooshop.hu-nál kapható párna minden etetés alkalmával segít, hogy ne terheld a testedet a kicsi megtartásával.

A sikeres altatás igazi aranyszabályai

Az altatás akkor lesz igazán sikeres, ha a kicsinek kényelmes napirendje van. Minden napnak ugyanúgy kell telnie: kb. ugyanakkor keljen, egyen, pancsoljon, játsszon. Ez segít ahhoz titeket, hogy a kicsiben kialakuljon egy természetes napirend, amely segítségével sokkal egyszerűbben lehet majd elaltatni.

Az altatás másik aranyszabálya, hogy nem szabad siettetni, viszont egészen nyugodt körülményeket kell hozzá teremteni. A kicsi körül legyen csend és nyugalom, ám a délutáni és az esti altatás között legyen különbség. Nappal mehet a tv, porszívózz, hallgassatok zenét, persze ne közvetlenül mellette, de a babaszoba ajtaja nyugodtan maradjon nyitva.

A kicsinek jó, ha hozzászokik ezekhez a halk otthoni zajokhoz. Egészen nem kell besötétíteni, elég, ha elhúzod a függönyt. Éjjel ezzel szemben legyen csend és nyugalom, sötétség. Ha így altatod, szépen meg fogja tanulni a különbséget a nappal és az éjjel között, ez az apró részlet a rutinban hozzásegíti, hogy esténként a későbbiek során is könnyen elaludjon.

A legfontosabb tanácsunk pedig a napirenddel kapcsolatos

Sok szülő elköveti ezt a hibát: ragaszkodik foggal-körömmel a kialakított napirendhez. Óramű pontossággal. Ezt nem szabad. Nyugodtan férjen bele, hogy fél órát csússzon, vagy fél órával előbb történjen valami! Semmi baj nem lesz, ha egy kicsit előbb vagy később történik valami. A nagyobb eltérést (1-2 óra) azonban kerüljétek el, ha muszáj is, néhány havonta csak 1-2x forduljon elő.

Kapcsolódó

Ami előnyt jelenthet a kerti permetező beszerzése kapcsán

Melyek azok a tényezők és sajátosságok, amelyek a kerti permetező célzott beszerzének érdekében fontosnak s
Elolvasom

Ideális kiegészítők modern hőszigetelő rendszerek kiépítéséhez

A megfelelő szaktudás, a minőségi alapanyagok mit sem érnek, ha nem állnak rendelkezésünkre további hasznos
Elolvasom

Minden, amit a szakításról tudni kell

Egy szakítás soha sem egyszerű, hiszen akár az vagy, aki menni akar, akár az, akit elhagynak, mindenképpen
Elolvasom