Felfüggesztette a Pécsi Törvényszék az aligai magaspartra tervezett hatszintes társasház építését

Felfüggesztette a Pécsi Törvényszék az aligai magaspartra tervezett hatszintes társasház építését

A helyi civilek részsikert könyvelhetnek el, bár az ügy folytatása valószínűleg egy bírósági per lesz – írja a hvg.hu.

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai magaspartra tervezett öt társasház építésének felfüggesztését az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére – olvasható a civil szervezet Facebook-oldalán.

Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a 105 lakást tartalmazó épületek január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság ezt megadta, így a magaspart egyelőre megmenekült.

Az egyesület által közzétett végzés kimondja, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie.

Az ügy valószínűsíthetően bírósági perrel fog folytatódni – tette hozzá az AFE.

A szervezet azt is megjegyezte, hogy az illetékes Balatonvilágosi Önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester pedig olyan előterjesztés nyújtott be, amely szerint az nem kívánnak perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében. „Pedig a magaspart menthető, még nincs késő, kérjük a balatonvilágosi képviselők támogatását!” – írták.

Az aligai magaspart tetejére tervezett hatszintes társasházak is a nagy tiltakozást kiváltók Club Aliga-beruházás elemei közé tartoznak. A civilek szerint a projekt törvénysértő, mert a vonatkozó kormányrendelet a területen turisztikai fejlesztések kivitelezésére ad lehetőséget, az egyedi beépíthetőséget biztosító jogszabályt azonban lakóépületek engedélyezésére használják.

A kormány számára hirtelen felülírhatatlanná váltak a helyi önkormányzatok döntései. Balatonvilágoson ugyanis a képviselő-testület többsége éppen a kormánybarát befektetők oldalán áll, miközben a kisebbségben lévő civilek fontos csatát nyertek a szabad parthasználatért folytatott küzdelemben.


Forrás: hvg.hu
Fotó: hvg.hu

Kapcsolódó

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről az igazgatót

Az igazgató és a park dolgozói számára egyaránt derült égből villámcsapásként érkezett a hír. - - Vára
Elolvasom

Ilyen lesz idén a Rozé, Rizling és Jazz Napok

Bor, jazz, blues és funk a veszprémi Óváros téren: 10 napon át ingyenes programokkal vár a 13. Rozé, Rizlin
Elolvasom

Ezért robbant be újra a divatba a kempingezés

A méregdrága luxushotelek bár a tökéletes kikapcsolódás ígéretét hordozzák ajánlataikban, szolgáltatásaik s
Elolvasom